A szabadban dolgozóknak nemcsak kánikula idején, hanem a fagyos, téli időben is jár védőital. A szabadtéri munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban a +4 Celsius fokot nem éri el. A hidegben történő munkavégzésnek sok kedvezőtlen hatása, egészségi, sőt biztonsági kockázatai is vannak. A munkavállalók védelme a munkaadók kötelessége, a hideg munkakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést. Ehhez állított össze egy kisokost a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya.

Elsősorban olyan munkákra jellemző, hogy a hidegben is dolgozni kell, mint például az építőipari munkák, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka, fakitermelés vagy épp a szórólapozás.

1. Megfelelő ruházat

A hideg munkakörnyezetben végzett fizikai munka veszélyét elsősorban a szövetek lehűlése jelenti, illetve az ebből következő diszkomfort-érzet és a hidegsérülés. Szabadtéri munkahelyeken a dolgozók szervezetére az időjárási viszonyok közvetlenül hatnak, a negatív hatások mértékét a ruházat hőszigetelése és a hőszabályozás határozza meg. Épp ezért nagyon fontos, hogy a munkavállaló az időjárásnak megfelelő munkaruhában végezze a feladatait!

A munkaadó kötelessége, hogy a hideg elleni védőeszközöket, védőruházatot (például meleg sapkát, téliesített védőkabátot vagy védőmellényt, hideg elleni védőkesztyűt, bélelt munkavédelmi bakancsot stb.) biztosítson.

2. Kötelező a pihenőidő

A munka- és védőruházat, illetve egyéb védőeszközök viselése többletmegterhelést okozhat, a mozgást, látást és hallást korlátozó hatása is lehet - ezért fokozódik a balesetveszély.

A hőegyensúly felborulása fokozatosan kimerüléshez vezethet: fáradtság, az ideg-izomműködés elégtelensége, mentális zavar, eszméletvesztés, majd a légzés és a keringés lelassulása következhet be. A rendkívül hideg környezet fáradtságot okozhat, fokozhatja a kéz remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét, mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához.

Hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces (szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél akár hosszabb időtartamban) pihenőidőt iktassanak be. A pihenőidőt a környezethez képest melegebb, lehetőleg fűtött, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkások.

3. Megbetegedés, baleset megelőzése

Az összefagyott hó és jég a tetőkről, csatornákról a járókelőkre, a munkavállalókra eshet, a járdák és utak síkossá válhatnak. Ha a friss hó eltakarja a gödröket, buckákat és szegélyeket, illetve ráesik a befagyott pocsolyákra, elbotolhatunk, eleshetünk, valamint elcsúszhatunk.

A tartósan alacsony hőmérsékleten dolgozók körében a hűléses megbetegedések, a légúti- és reumás ártalmak is gyakoriak. A hideg hatására a már megnyugodott légzőszervi- és szív- érrendszeri megbetegedések is fellángolhatnak, egyes kórképek súlyosbodhatnak (pl. kéz-kar vibrációs szindróma, asztma).

Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ez élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

Egy amerikai kutatócsoport kifejezetten a hólapátolás következtében kialakult ártalmakat vizsgálta a sürgősségi osztályokon és azt találták, hogy a leggyakoribb ártalom a gerinc alsó szakaszának a fájdalma. 17 év anyagát dolgozták fel, melyből kiderült: a fájdalom oka az esetek több mint felében az izomrendszer túlterhelése volt és ötödüknél az elcsúszást követő esés. A terhelést követő szív-érrendszeri panaszok az esetek mindössze 6,7 százalékában voltak észlelhetők. A betegek közül összesen 5,8 százalék szorult kórházi ellátásra - derül ki a gerinces.hu cikkéből.

Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy figyeljenek egymásra! Bármilyen egészségügyi panasz, rosszullét, valamint sérülés esetén a tevékenységet azonnal abba kell hagyni, és elsősegélyben vagy az orvosi ellátásban kell részesíteni a rászorulót. Fontos, hogy mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!

4. Meleg védőital

A szabadban dolgozóknak meleg (+50 Celsius fok hőmérsékletű) teát is biztosítani kell. Mindenkinek külön ivópoharat kell adni, és a tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert biztosítani. Alkohol fogyasztása tilos a Munka törvénykönyve rendelkezései szerint.

5. Akiknek tilos a hidegben dolgozni

Az egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak (18 évesnél fiatalabbak) és a várandós nők számára tiltott.

Forrás: profession.hu