Egyre gyakoribb a munkáltatóknál, hogy év végén ajándékot adnak munkavállalóiknak. Mivel ez az ajándék vagy bónusz különbözőképpen adózhat, ezt érdemes megfontolniuk a cégvezetőknek – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország adóigazgatója.

Először azt érdemes mérlegelni, hogy van a juttatásoknak egy viszonylag szűk köre, amely adómentesen adható. Ide a különböző sport-, illetve kulturális rendezvényekre szóló belépők, bérletek tartoznak, amelyekből a mindenkori minimálbér (a 2021-es évre 167 400 forint) összegéig lehet adókötelezettség nélkül adni a munkavállalóknak.

Ha valaki nem ilyen jellegű juttatást vagy nem ekkora összegben tervez adni a dolgozóinak, akkor úgy választhat kedvező adózású módot, hogy valamilyen eseményhez kapcsolódóan ad ajándékot. Ilyenkor a minimálbér negyedéig kedvezőbb az adózás – nem munkabérként, hanem "egyes meghatározott juttatásként" kell rá tekinteni, és így a munkavállalótól nem kell adót, járulékot levonni utána. Ez megoldás lehet például az év végén egy karácsonyi céges rendezvényhez kapcsolódóan.

Ha a minimálbér 25 százalékát meghaladó értékű juttatás történik, akkor már munkabérként adózik az ajándék. Ekkor

a munkáltató által befizetett

  • 16,5 százalékos szociális hozzájárulási adó és
  • 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás mellett

a munkavállalótól még levonnak

  • 15 százalék személyi jövedelemadót és
  • 18,5 százalék munkavállalói járulékot is.

Ez az összes közül a legrosszabb forgatókönyv.

Igazodva a fentiekhez, a legkedveltebb céges ajándéknak a különböző sport- és kulturális rendezvényekre szóló belépők számítanak, miután ezek teljes mértékben adómentesek, valamint a kisebb összegű ajándékok is népszerűek. Utóbbiaknál a cégek bele szoktak férni a minimálbér negyedéig, vagyis mintegy 42 ezer forintig érvényes kedvező adózású sávba, ennél nagyobb ajándékot csak kivételes esetben adnak a dolgozóiknak.

Minden más esetben ugyanis ugyanúgy kell az ajándékra tekinteni, mint ha normál munkabér-vagy bónuszkifizetés történt volna.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!