Azért, hogy egyetlen orvos se veszíthesse el jogvita közben az állását, vagy a praxisát, úgynevezett jegyzékbe vételi eljárást vezet be Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a szervezet alelnöke. A munkajogi illetve az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos problémákat a bíróságok általában jól kezelik, de a praxisjoggal kapcsolatos ügyek évekig elhúzódhatnak, ami alatt a vagyoni értékű praxisjog elveszhet. 

A jegyzékbe vétel egy évre szól, de további egy évvel meghosszabbítható – tette hozzá az alelnök. Kiemelte, a jövőben az a kamarai tag, akinek foglalkoztatásra irányuló bármely típusú jogviszonyát a vele szerződő fél vitatható módon szüntette meg vagy bontotta fel, kérheti álláshelyének jegyzékbe vételét kamara területi szervezetétől. Ezek közé a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok közé tartozik az egészségügyi szolgálati jogviszony, a munkaviszony, a közalkalmazotti jogviszony is.

Az esetleges jogvita jogerős lezárásáig az adott állást vagy praxist más MOK tag csak helyettesítőként, átmeneti jelleggel foglalhatja el. Az állást, a praxist véglegesen nem fogadhatja el. Ha mégis megteszi, az etikai vétség. Fontos kiemelni, hogy ilyenkor a MOK nem a jogvita végeredményét befolyásolja.

Legutóbb Kővágószőlősön egy alapellátó fogorvosi praxis miatt alakult ki jogvita az önkormányzat és az alapellátó fogorvos között. Kérdésre válaszolva Nagy Ákos megjegyezte, jellemzően nem sokszor van ehhez hasonló nézeteltérés. A kamara alelnöke szerint az orvosoknak, egy státusz elfoglalása előtt, ellenőrizni kell, hogy nem szerepel-e  az a jegyzékbe vett álláshelyek között.

Jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság aktuális nyilvántartása szerint Magyarországon 257 tartósan betöltetlen fogorvosi körzet van, az üresen álló alapellátó háziorvosi praxisok száma pedig 578. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltéséhez, valamint 

a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlására 2021-ben is összesen 1 milliárd 250 millió forintot biztosít.

A MOK alelnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, fontos lenne a régóta halogatott praxisalap bevezetése is, ami szerint a praxiskezelő vagy a NEAK kivásárolja a körzetet, és utána licitet ír ki arra. Nagy Ákos hozzátette: így egyfajta praxis befektetés védelmi alap jönne létre, ami más oldalról – a nyugdíjba menetelkor – védené az orvost, és ha a piacon nem tudja értékesíteni a körzetét, a vagyonvesztést megakadályozná. 

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!