A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke úgy látja, nem kötelezővé tétellel, hanem inkább "józan ésszel" kellene rábírni a dolgozókat a koronavírus elleni vakcina felvételére. Karsai Zoltán szerint indokolt lenne, hogy ne csak a tömegközlekedésen, hanem az üzletekben is viseljenek maszkot az emberek.

A KASZ elnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: a szakszervezet álláspontja az, hogy józan ésszel kell rábírni a munkavállalókat az oltásra, nem pedig úgy, hogy kötelezik őket erre. Karsai Zoltán szerint sokkal több dolgot kellett volna megtenni azelőtt, hogy kötelezővé teszik az oltást, például voltak olyan munkáltatók, akik motivációval, plusz szabadnappal szerették volna rávenni alkalmazottaikat az oltásra, szerinte ilyen tényezőket kellett volna behozni. Az állam adhatott volna olyan lehetőséget a munkáltatóknak, hogy mondjuk 50 ezer forintig adó és járulékmentesen adhassanak jutalmat - vetette fel az elnök.

Karsai Zoltán hangsúlyozta, hogy nincs szó oltásellenességről, de látják azokat a munkavállalókat, akik nem akarják magukat beoltatni, róluk sem szabad megfeledkezni.

Hozzátette: fontos kérdés, hogy a munkaerőpiacon versenyelőny lesz-e az, hogy valamelyik munkáltató nem teszi kötelezővé az oltást, ebből a szempontból az oltás kötelezővé tétele kontraproduktív is lehet - ezek a munkáltatók ugyanis "elszívhatják" a dolgozókat olyan munkahelyekről, ahol kötelező a vakcina.

Hozzátette, hogy szerinte a döntés hirtelen történt, nem látják ennek előkészítettségét.

A maszkviselés egyelőre a tömegközlekedésen kötelező, az üzletekben mindenkire rábízzák, felveszik-e a maszkot. A KASZ elnöke szerint ugyanakkor indokolt lenne, hogy a boltokban a dolgozók és a vásárlók is maszkot viseljenek.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!