Megteheti-e egy társaság, hogy nem foglalkoztat kata szerinti adózót? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy biztosítótársaság úgy döntött, hogy jövőre kata szerinti adózót nem foglalkoztat tanácsadóként. Aki katás marad, azzal megszünteti a szerződését. Megkövetelheti-e egy munkaadó, hogy az egyéni vállalkozóként foglalkoztatott alkalmazottja milyen adózási formát válasszon?"

Sajnos ez a probléma már ebben az évben is jelentkezett, hiszen ettől az évtől érvényesül az a szabály, hogy bizonyos limitek túllépése esetén nem az adózó magánszemély, hanem a megbízó köteles eleget tenni az adófizetési kötelezettségnek.

Ugyanakkor, szerződéskötési szabadság van. Ebből eredően a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogy kötnek-e katás vállalkozóval szerződést. Ezzel összefüggésben általános jogelveket (hátrányos megkülönböztetés tilalma, joggal való visszaélés stb.) viszont nem sérthetnek.

Egyelőre nincs arra nézve bírói gyakorlat, hogy a bíróságok ezt hogyan ítélnék meg, de úgy gondolom, hogy ezt sajnos elég nehéz peresíteni. A jog ugyanis nem általánosságban tiltja a megkülönböztetéseket, hanem kizárólag akkor, ha azok úgynevezett védett tulajdonságokhoz kapcsolódnak. A védett tulajdonságok pedig ennél sokkal konkrétabb kategóriákhoz kötődnek, például életkorhoz, nemhez stb.

Forrás: adozona.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!