Az Alkotmány Bíróság döntése szerint bizonyos szempontokban különbséget lehet tenni oltott és oltatlan között a munkahelyeken, kirúgni viszont senkit sem szabad de a munkáltató dönthet a munkavégzés helyéről – írja a hvg.

Az Alkotmánybíróság tanácsa nemrég kimondta, hogy nem sérti az Alaptörvényt, ha bizonyos jogokat védettségi igazolványhoz kötnek. Felmerült a kérdés, hogy a munkáltatók tehetnek-e különbséget a védettséggel rendelkező és nem rendelkező munkavállalók között, és ha igen, meddig mehetnek el a különbségtételben. „Munkajogi szempontból a döntés arra vonatkozóan ad iránymutatást, hogy a munkáltató meddig mehet el, milyen szükséges intézkedéseket tehet a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése érdekében – mondta el a hvg.hu-nak Goda Mark ügyvéd, munkajogi szakjogász. Azzal, folytatta, hogy a munkáltatók továbbra sem követelhetnek oltást, és nem mondhatnak fel oltatlan munkavállalóiknak, sőt még csak nem is fenyegethetnek ezzel.

Azonban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az oltottak és oltatlanok közti differenciálás nem sérti az emberi méltóságot akkor, ha objektív érdek áll mögötte.

A vállalkozás zavartalan üzletmenete folytonosságának biztosítása ilyen érdek. Ennek érdekében a munkáltató meghozhat bizonyos intézkedéseket, egyebek mellett megteheti, hogy az oltási igazolvánnyal (vagy negatív teszttel) nem rendelkező munkavállalókat nem engedi be a kantinba. Vagy pozitívan differenciálhat, és bónuszokat, privilégiumokat adhat azoknak a dolgozóknak, akik beoltatják magukat. Azt azonban nem teheti meg, hogy csak a beoltottakat engedi dolgozni – tette hozzá az ügyvéd. 

Goda Márk kitért arra is, hogy vannak olyan európai uniós országok, ahol fizetés nélküli szabadságra küldhetik a dolgozókat, a munkaviszonyt akár felmondással meg is szüntethetik. „Magyarországon azonban egyelőre nem látszik erre kormányzati szándék. Az AB-döntés hatására a munkáltatók viszont objektív érdekek mérlegelése mellett a törvényes kereteken belül bátran differenciálhatnak oltott és oltatlan munkavállalók között” – mondta a munkajogi szakjogász. 

Forrás: 168 óra

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!