Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába beleszámít-e a rokkantsági nyugdíj ideje alatti keresőtevékenység? – kérdezte az Adózóna olvasója, Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába beleszámít-e a rokkantsági nyugdíj ideje alatti keresőtevékenység? Munkavállalónk 2007. január 15. és 2011. december 31. között rokkantsági nyugdíjban részesült. Ezen időszak alatt is keresőtevékenységet folytatott, munkabéréből minden járulék, a nyugdíjjárulék is levonásra került. Kieső ideje nincsen a munkavállalónak. A 40 év jogosultsági időt 2021. szeptember 30-án elérte, de csak akkor, ha a rokkantsági ellátás ideje alatti keresőtevékenység is beleszámít.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 42. § (3) bekezdése egyértelműen meghatározza, hogy a sajátjogú nyugellátás (öregségi, rokkantsági nyugdíj) mellett folytatott keresőtevékenység időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként nem vehető figyelembe.

Munkavállalójuk a rokkantsági nyugdíjasként fennállt foglalkoztatásából származó keresetei – melyekből a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2007. január 1-jétől 2007. március 31-éig önkéntesen fizethetett, 2007. április 1-jétől pedig már kötelező volt a nyugdíjjárulék megfizetése, illetve levonása – után a Tny. 22/A §-ban, illetve 102/A §-ban rögzített 0,5 százalék mértékű nyugdíjnövelésre szerzett jogosultságot, ezen időszakok nyugdíjra jogosító szolgálati időként nem vehetők figyelembe.

Amennyiben a rokkantsági nyugdíja 2011. december 31-ét követően ún. rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátásba fordult át és ezen ellátás mellett is folytatott keresőtevékenységet, úgy a rokkant, rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenysége már nyugdíjra jogosító szolgálati időként figyelembe vehető, ugyanis ezek az ellátások már nem minősülnek sajátjogú nyugdíjnak és a folyósításuk ideje alatt az érintett személy sem tekinthető sajátjogú nyugdíjasnak.

 

Forrás: adozona.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!