Női pályázó jelentkezett egy hulladékszállító járműre sofőrnek álláshirdetés alapján Békéscsabán. A hölgy a pályázati feltételeknek megfelelt, mégsem alkalmazták, mert a hirdető cég nem foglalkoztat női alkalmazottakat – tudta meg a beol.hu.

Az elutasított nő eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt, hivatkozva arra, hogy védett tulajdonsága (női nemhez tartozás) miatt a munkaerő-felvétel során hátrány érte.

A hatóság Facebook-oldalán található tájékoztatás szerint az eljárás alá vont cég képviselője megerősítette, hogy kizárólag férfiakat alkalmaznak a hirdetett munkakörben. A hosszú ideje fennálló gyakorlatot azzal indokolták, hogy a munka zajjal, porral, fertőzésveszéllyel jár, és a szeméttelepi munkakör tradicionálisan férfiak alkalmazását kívánja meg. Női vizesblokkokat, öltözőket nem alakított ki a munkáltató, a tárgyi körülmények bővítését pedig likviditási problémák akadályozzák.

A hatóság megállapította, a cég munkáltatóként köteles az egyenlő bánásmód követelményét megtartani. Ez sérül, ha egy személy vagy csoport valós vagy vélt neme miatt részesül hátrányos megkülönböztetésben. Jogsértő a munkához való hozzájutásban, az álláshirdetésben, a felvételnél, az alkalmazási feltételekben is a hátrányos megkülönböztetés.

Nem jogsértő azonban a munka jellege vagy természete alapján indokolt megkülönböztetés, amely az alkalmazásnál számba vehető minden lényeges és jogszerű feltételre alapított és arányos. A hatóság megvizsgálta, hogy a tárgyi feltételek hiánya miatt alkalmazott megkülönböztetés jogszerű-e a törvény szerint. Megállapította, hogy az érintett cég gyakorlata önkényes és indokolatlan, mert a női öltöző kialakítása nem a munka természetével, illetve jellegével függ össze, hanem a munkafeltételek biztosításával. Ezen az alapon nem tehető különbség férfiak és nők között, nem tagadható meg nők alkalmazása anyagi forráshiányra hivatkozva sem


   A hatóság figyelembe vette, hogy minden embernek elidegeníthetetlen joga van a munkához és az azonos foglalkoztatási lehetőségekhez, a férfiak és a nők közötti egyenlőséget a szabad munkavállalás és szakmaválasztás jogában is biztosítani kell (CEDAW Egyezmény).

A cég tehát azzal, hogy hulladékszállító jármű vezetésére a tárgyi feltételek hiányára hivatkozással nem alkalmaz női munkaerőt, a női nemhez tartozással összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, bírságot szabott ki, és elrendelte a jogerős határozat nyilvános közzétételét 30 napra a honlapján.

A szankciók párhuzamos alkalmazását indokolja, hogy a cég magatartása olyan sztereotípiák rögzülésére és továbbélésére alkalmas, mint a hagyományosan női vagy férfi munkakörök, különösen fontos ezért a közvélemény tájékoztatása a határozat nyilvános közzétételével. A hatóság figyelemmel volt arra is, hogy a munkáltató évek óta következetesen folytatott jogsértő gyakorlatának potenciálisan több nő is áldozatául eshetett azzal, hogy pusztán a női nemhez tartozás miatt nem alkalmazták.

Az eljárás alá vont cég a határozattal szemben keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

Forrás: beol.hu