Lányom külföldre költözött (nem az unióba), ott él. Magyarországi lakását megtartotta, magyar lakcímmel rendelkezik. Megállapodást kötött, így havonta fizet a tb-nek. Ő minek számít (biztosított vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosult)? Milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a tb keretében? Csak, ha Magyarországon tartózkodik akkor vehető igénybe? Értem ez alatt, hogy a háziorvos / szakorvos felírhat neki valamit, kiváltom és kiküldöm neki? Ha éppen más uniós országban tartózkodik, jogosult-e valamire, van-e további feltétel hozzá? Az olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt az adozona.hu oldalon.

Egészségügyi szolgáltatásra köthető megállapodás a kormányhivatal egészségbiztosítási ügyekben eljáró szervénél. Ha a kérdésben szereplő hölgy ilyen megállapodást kötött, akkor esetében az alábbi szabály érvényesül:

Az egészségügyi szolgáltatásra megállapodást kötő személy nem minősül a 2019. évi CXXII. törvény 6. §-ában foglalt biztosítási jogviszonyban állónak, ők e törvényben az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak között vannak felsorolva.

A megállapodás első 24 hónapjában a jogosult csak sürgősségi ellátásokat kaphat. Ezen 24 hónapot követően vagy 24 hónapnak megfelelő járulék egyösszegben történő befizetését követően sem kaphat olyan teljeskörű ellátást, mint amit a cikkben írtam. Ők 24 hónapot követően vagy 24 hónapnak megfelelő járulék egyösszegben történő befizetését követően sem kapják meg a következő egészségügyi szolgáltatásokat:

♦        Nem jogosultak az előzetes egészségi állapotfelmérésük során megállapított, fennálló betegséggel, egészségkárosodással összefüggő egészségügyi szolgáltatásokra.

♦        Nem jogosultak tb által támogatott külföldi gyógykezelésre (beleértve a határon átnyúló egészségügyi ellátást is).

♦       A fogászati ellátások közül támogatással csak sürgősségi ellátást vehet igénybe, így például nem jogosultak az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésre…

♦        Nem kerülhetnek felvételre a transzplantációs várólistára.

A fentiek alapján elmondható, hogy kaphat tehát Magyarországon háziorvosi ellátást, szakorvosi ellátást, kivéve egészségi állapotfelmérésük során megállapított, fennálló betegséggel, egészségkárosodással összefüggő egészségügyi szolgáltatásokra

Amennyiben a megállapodás alapján kiadják az EU kártyát, akkor EGT-n belül és Svájcban orvosilag szükséges ellátást kaphat. 

Forrás: adozona.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!