A koronavírus rávilágított, hogy nemcsak a nemzetgazdaság, vagy a költségvetés szintjén van szükség rugalmas alkalmazkodóképességre – írja a Világgazdaság.

 A személyi jövedelemadó-mentességnek lehetne az egyik feltétele az, ha valaki képzi magát. Ezáltal ugyanis nemcsak a saját elhelyezkedési lehetőségeit javítja, hanem nagyobb hozzáadott értékkel járul hozzá a nemzetgazdaság sikerességéhez. 

Erre hívta fel a figyelmet Domokos László a XV. Soproni Pénzügyi Napokon. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az adópolitika és a foglalkoztatás összefüggéseiről tartott előadást a Soproni Egyetemen. Az ÁSZ a közpénzekkel történő gazdálkodás színvonalának fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében kötött együttműködési megállapodást az egyetemmel.

A világjárvány okozta gazdasági sokk ráirányította a figyelmet arra, hogy a válságkezelés eszközei akkor eredményesek, ha nemcsak a válság túlélését szolgálják, hanem olyan irányú intézkedéseket is magukban foglalnak, amelyek a válságot követő időszakban képesek elősegíteni a gazdasági növekedést – mondta el Domokos László. A negatív társadalmi-gazdasági hatások kivédése, a veszélyhelyzet kezelése rugalmas igazodást követelt meg – szükségessé vált a költségvetési reziliencia fokozása – hívta fel a figyelmet a számvevőszék elnöke. 

A krízis rávilágított arra is, hogy nemcsak a nemzetgazdaság, vagy a költségvetés szintjén van szükség rugalmas alkalmazkodóképességre, hanem az egyének szintjén is – hívta fel a figyelmet előadásában Domokos László. 

Talán soha nem látott jelentősége van az új ismeretekre, az új technológiák megismerésére való nyitottságnak, ezért felértékelődik a tanulás, a képzés szerepe. 

Tantárgyak és tananyagok, képzési programok fejlesztését, közös kutatások, tudományos rendezvények, szakmai gyakorlatok szervezését tűzték ki célul a felek abban az együttműködési megállapodásban, amelyet Domokos László előadását követően írt alá az ÁSZ elnöke és Prof. Dr. Fábián Attila Gábor, a Soproni Egyetem rektora. A megállapodást a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítása, fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében kötötte a két intézmény.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!