Ha egy munkáltató idényjellegű, kereskedelmi tevékenységet végez, akkor a munkavállalónak mennyi bérpótlék jár egy olyan vasárnapra, amely ünnepnap is egyben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt az adozona.hu oldalán.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy olyan munkáltató, amely kereskedelmi tevékenységet végez idényjelleggel, Balaton-parti kereskedelmi egység, csak húsvét nagypéntek hetétől szeptember végéig van nyitva. Olyan munkaszüneti napra, amely vasárnap is egyben, a munkavállalónak csak a 100 százalék munkaszüneti napi bérpótlék, vagy még a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés miatti 50 százalék pótlék is jár, tehát összesen 150 százalék pótlékot kell ezen napokra fizetni a dolgozónak?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 101.§ (1) bekezdése határozza meg, hogy mely esetekben osztható be vasárnapra rendes munkaidőben a munkavállaló. Ugyanakkor nem minden vasárnap dolgozó munkavállaló jogosult vasárnapi pótlékra, kizárólag az, aki a munkáltatói munkaszervezés következtében végez munkát vasárnap rendes munkaidőben.

Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra. Az Mt. 140. § (1) bekezdésének a) pontja szerint az 50 százalék mértékű vasárnap pótlék abban az esetben jár, ha a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert
♦ a foglalkoztatására többműszakos tevékenység keretében kerül sor;
♦ készenléti jellegű munkakörben dolgozik; vagy
♦ a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül sor az alkalmazására.

A fent jelzett „kizárólag” feltétel azért lényeges, mert ha bármely más eset alapján elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, így
♦ a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
♦ az idényjellegű,
♦ a megszakítás nélküli,
♦ kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,
♦ társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,
♦ külföldön történő munkavégzés során,
akkor a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.

A kérdés szerinti esetben tehát, ha kizárólag a kereskedelmi tevékenység indokolná a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzést, akkor jár bérpótlék a munkavállalók részére (a munkaszüneti napra járó 100 százalék pótlékon túlmenően).

Azt kell tehát megnézi, hogy a fenti esetek bármelyikébe beilleszthető-e az érintett munkáltató/munkavállaló. A kérdés utal az idényjellegre. Ezzel összefüggésben azt kell tudni, hogy a tevékenység akkor idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Ennek megítélése mindig az adott konkrét esettől függ.

 

Forrás: adozona.hu