Az alkotmányjogi panasz benyújtója szerint a kormány a rendelettel visszaélésszerűen kényszeríti az egészségügyben dolgozó munkavállalókat a védőoltásra – írja a HVG.

Egy egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező felvételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon

– írja az Index.

Még júliusban hozott döntést arról a kormány, hogy a magyar egészségügyi dolgozókat kötelezően be kell oltani a koronavírus elleni vakcinákkal, egyrészt a további járványhullámok megfékezése, másrészt a betegek védelme érdekében.

A kormány azt is részletezte, hogy pontosan mely szakterületen dolgozókra érvényes a kötelező oltás és hogy azt legkésőbb szeptember 1-ig kell megkapniuk, bár ezt később módosították szeptember 15-re.

A kormányrendeletet alkotmányjogi panasszal támadta meg a fent említett egészségügyi dolgozó az Alkotmánybíróságon. Az Indexnek azt mondta, szerinte a védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány, azaz a szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatott munkaviszonyának kvázi rendkívüli felmondással történő megszüntetése olyan súlyú anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amely egyáltalán nincs arányban a pandémia visszaszorításának céljával és szerinte a bevezetése időpontjára tekintettel észszerűtlen.

Azt is hozzátette, a kormány a rendelettel visszaélésszerűen kényszeríti az egészségügyben dolgozó munkavállalókat a védőoltás felvételére, abból a burkolt célból, hogy az átoltottsági statisztikát növelje.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!