Fontos, hogy a munkáltató már a bejelentésnél rendelkezzen az új munkavállaló végzettségét igazoló adatokkal – olvasható a blog.rsm.hu-n.

Mint ahogy már korábbi blogomban jeleztem, 2016. január 1-től jelentős változás következett be a biztosítottak bejelentésében.

Már nem elég a foglalkoztatásra vonatkozó adatokat (jogviszony típusa, kezdete, heti munkaidő, Feor szám) megadni, egy plusz adminisztrációs feladattal is számolnia kell a HR és bérszámfejtési szakembereknek, amikor új munkavállalót jelentenek be.

A munkáltató vagy a kifizető által foglalkoztatott biztosítottak adatairól 16T1041-es bejelentő adatlap és változás bejelentő nyomtatvány egy új pótlappal bővült, amin a biztosított szakképzettségi adatait is meg kell adni az alábbiak szerint:

  • biztosított magánszemély végzettsége, képzettsége, szakképesítése
  • az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény neve
  • és az okirat száma.

Kitöltése új biztosítási jogviszony bejelentése esetén kötelező. A nyomtatványon egy magányszemélyhez négy, a szakképzettséggel összefüggő adat megadására van lehetőség. A NAV az adatokat ellenőrzést követően, elektronikusan az állami szakképzési és felnőttképzési szerv pályakövetési rendszert működtető nyilvántartása részére továbbítja.

Ha a biztosított végzettséggel, képzettséggel, szakképesítéssel nem rendelkezik, akkor ezt e tényre való utalással pl. „szakképzettséggel nem rendelkezik" – jelezni kell.

A bejelentéssel kapcsolatos határidők nem változtak. A foglalkoztatás megkezdése előtt kell bejelenteni az új biztosítási jogviszonyt, így a szakképzettségi adatokkal is már a bejelentésnél rendelkezni kell! A jogviszony megszűnését, a szünetelés kezdetét és befejezését követő 8 napon belül kell teljesíteni a bejelentést, a munkaidőben, FEOR kódban történő változásról 15 napon belül kell adatot szolgáltatni az adóhatóság felé.

Forrás: blog.rsm.hu