Minapi hír, hogy „viselkedési kódexet” vezettek be a Continental makói gyárában, melynek alapján a különböző üzemegységekben dolgozó kollégáknak írásos engedélyt kell benyújtaniuk munkaidőben kezdeményezett beszélgetéshez – írja a Mérce.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint a szabályozás azzal a szándékkal született, hogy hátráltassák a szakszervezet agitációs és konzultációs munkáját a gyárban.

Ezért a GSZSZ tagszervezete, az MGSZ az online térbe helyezné át ezt a párbeszédet, hogy egyéb kommunikációs csatornáktól elzárva ily módon kérje ki a munkavállalók véleményét a munkahelyi viszonyokról. A szakszervezet honlapján közzétett konzultációban olyan kérdésekre keresik a választ, minthogy zavarná -e a munkavállalókat a juttatások elvétele, vagy hogy biztonságosnak tartják -e a munkahelyüket, tartanak -e esetleg a munkahelyi balesetektől.

Utóbbi kérdés azért különösen aktuális, mert mint a szakszervezet legutóbbi közleményéből kiderül, két baleset is történt az elmúlt időszakban a makói Continentalban: egy súlyos csonkolásos baleset, melyben a munkavállaló elvesztette kezét, illetve a napokban egy dolgozó leesett egy 10 méter magas csarnok tetejéről.

Az olyan kérdésekről való párbeszédet, mint a munkahelyi balesetek, egyéb módokon is hátráltatta a munkáltató a szakszervezet álláspontja szerint. Hátráltatta például az úgynevezett „munkaidő-kedvezmény” igénylésének megnehezítésével, ami biztosítja a tisztségviselők számára, hogy munkavégzés helyett ellássák érdekképviseleti feladataikat, és GDPR-szabályokra hivatkozva nem engedélyezte a szakszervezetnek az úgynevezett „törzsszámok” használatát, amelyek alapján biztosítani lehetett volna, hogy kizárólag a makói Continental dolgozói tölthessék ki a GSZSZ  konzultációját. A szakszervezet ennek ellenére is szeretné véghez vinni a konzultációt, mert amint honlapjukon írja a GSZSZ elnöke, Radics Gábor, „ezt természetesen nem hagyjuk annyiban, nem szabad megakadnia a munkavállalókkal való kapcsolattartásnak, amely eddig is alapja volt a Makói Gumiipari Szakszervezet működési mechanizmusának”.

Eközben a cégnél tárgyalások folynak a kollektív szerződésről. Kérdésünkre Radics Gábor elmondta, hogy a munkáltató alapjaiban szeretné átalakítani a kollektív szerződést, „mindent elvenne, ami plusz és csak azt tartaná meg, amit a munka törvénykönyve előír”. Sőt, a munkáltató szándéka a törvényben előírt 100%-os állásidőre járó alapbért 75%-ra csökkenteni, állítja a szakszervezeti elnök. (Állásidőt rendelhet el a munkavállaló, ha nem tud munkát biztosítani. Ha az állásidőre nem elkerülhetetlen külső ok miatt kerül sor, akkor a munkavállaló alapbérre jogosult az állásidő alatt.)

Idén februárban éppen azért került sor sztrájkra a makói Continentalban, mert a munkáltató egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Márciusban a sztrájk azzal a megállapodással végződött, hogy a munkáltató 2021 végéig visszaállítja a kollektív szerződést, miközben tárgyalások kezdődnek egy új szerződésről. A szakszervezet elmondása szerint viszont a sztrájk után a munkáltató nagyarányú elbocsátásokba kezdett és éppen azokat bocsátja el a cégtől, akik kulcsszerepet játszottak a sztrájkban.

Levélben kerestük a Continentalt, hogy mondják el álláspontjukat az ügyben, párbeszédképesnek tartják -e a helyi munkáltatót. Amint válaszolnak, álláspontjukat közzétesszük.

 

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!