Jelenleg nem kell karanténba vonulnia annak, aki külföldi nyaralásról tér haza, azonban a munkáltató dönthet arról, hogy engedélyezi-e a közvetlen visszatérést a munkahelyre az utazás után, és dönthet a PCR-tesztelés ügyében is.

Abban az esetben, ha a munkavállaló külföldről utazik Magyarországra, akkor jogszabály alapján jelenleg nincsen karanténkötelezettsége, sőt, ez még abban az esetben is irányadó, hogyha fokozottan fertőzött területről, így például Spanyol- vagy Görögországból tér valaki haza – mondta az InfoRádiónak a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédje. Szűcs László hozzátette, ez azt jelenti, hogy bárhonnan érkezik valaki haza, másnap munkába állhat.

Számolni kell azonban a munkavédelmi jogszabállyal is, amelynek egyik alapköve az, hogy a munkáltató köteles biztosítani az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. A szakember ismertetése szerint, utóbbi alapján – felmérve munkaszervezetét –

a munkáltató arról is kérhet információt a munkavállalótól, hogy hol töltötte a nyaralást,

ellentétben a korábbi, "normál" esetekkel, amikor csak a szabadság kezdő és befejező időpontjáról tudott kötelezően. Amennyiben pedig a munkavállaló olyan országban töltötte a pihenőidejét, ahol fokozott járványveszély van, dönthet úgy a munkáltató, hogy csak egy későbbi időpontban jelenjen meg a munkavállaló a munkavégzésének a helyén.

Erre az úgynevezett türelmi időre azonban a munkáltató fizet a munkavállalónak,

még akkor is, hogyha az nem dolgozik, hiszen ez a munkáltató kérése. Abból kell kiindulni ugyanis, magyarázta Szűcs László az InfoRádióban, hogy az egészséges és biztonságos munkavégzési körülmények megteremtése a munkáltató kötelezettsége. Hogyha ez azt jelenti, hogy a munkavállaló egy bizonyos ideig még ne álljon munkába, tehát például egy 3-5 napos türelmi időt követően jöjjön csak be dolgozni a munkavégzés szokásos helyére, akkor erre az időszakra a munkavállaló számára állásidőre járó juttatást kell biztosítani – tette hozzá.

Ugyanígy kell eljárni, vagyis

a munkáltató fizet, ha PCR-teszt elvégzését kéri a dolgozótól és ezt köti ki feltételként a munkába való visszatéréshez.

Ha tehát a biztonságos munkavégzési feltételek kialakítását úgy látja biztosítottnak a cég, hogy a visszatérő doglozónak PCR-tesztet kell csináltatnia, igazolva ezzel, hogy munkába álláskor nem fertőző, akkor a teszt költségét a munkáltatónak kell viselnie – fejtette ki a PwC szakértő ügyvédje.

Ha azonban a dolgozó azt gyanítja, hogy megfertőződött a koronavírussal külföldön, és hazatérése után emiatt szeretne PCR-tesztet csináltatni, akkor annak költsége nem a munkáltatót terheli – zárta szavait a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!