A filmes- és tévés szakmában sokan választották korábban a kata adónemet, ám az idén januártól érvényes adójogszabályok nehéz helyzetbe hozták a mozgóképes szakma egy jelentős részét. A media1 cikke.

Lázadoznak a hazai filmes szakemberek, miután a januártól érvényes adójogszabályok szerint katásként nem számlázhatnak egy évben hárommillió forintnál többet egy produkciónak. A két legnagyobb hazai filmgyártó ezért nem is fogad be katás számlákat – írja a Szabad Európa.

A legnagyobb hazai filmes cégnél a változások miatt a filmesek többsége számára idén már nem választható a kata számlázási módozatként. A Magyarországra érkező külföldi produkciók nagyon jelentős része a Mid Atlantic Films-szel (MAF) szerződnek le, így a hazai filmes szakemberek és stábtagok MAF-nak dolgoznak be. Nem mindegy tehát, hogy a filmes cég milyen feltételekkel alkalmazza a magyar stábtagokat.

A Szabad Európa birtokába került egy olyan e-mail is, amelyből az derül ki, hogy az egyik legnagyobb hazai műsorgyártó, a TV2 műsorait gyártó IKO Group  sem fogad be katás számlát, így nemcsak a legnagyobb külföldi produkcióknak gyártó MAF, hanem a legnagyobb hazai műsor- és sorozatgyártó, az IKO sem dolgozik együtt katásokkal.

A lap megkereste az érintett cégeket, de Adam Goodman, a Mid Atlantic Films ügyvezetője és társtulajdonosa csak annyit közölt a Szabad Európával, hogy cége betartja a hatályos adójogszabályokat.

A filmes és tévés szakemberek (operatőrök, hangmérnökök, sminkesek, fodrászok, kiszolgáló személyzet stb.) így tehát vagy nagyobb adót fizetnek bevételeik után, vagy céget alapítanak, esetleg a rendszert megkerülve kényszerülnek számlaadási kötelezettségüknek megfelelni, ami a fiktív számlázást erősíti, áfacsaló bukócégeket és cégláncolatokat hoznak be a számlázási rendszerbe.

Korábban egyébként a Pesti TV programigazgatója, Huth Gergely is arra panaszkodott a Media1-nek, hogy a kata adónem nehéz helyzetbe őket.

Forrás: media1.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!