Az Emberi Jogok Európai Bíróságán is indíthatnak eljárást azok a volt egészségügyi dolgozók, akiknek azért szűnt meg a jogviszonyuk, mert nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést - írja a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ. A két szervezet ebben segítséget is nyújt a jogaiktól megfosztott ápolóknak és orvosoknak.

A szervezetek szerint a sajtóhírek adatai alapján 5500 egészségügyi dolgozó jogviszonya szűnt meg idén március elsején, mert nem fogadták el az új egészségügyi szolgálati munkaszerződést.

Ők ráadásul kevesebb végkielégítésben részesültek, a felmentési vagy felmondási időre járó díjazást pedig egyáltalán nem kapták meg, ezért a A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közösen készített az érintettek számára alkotmánybírósági beadványt a végkielégítésekre vonatkozó jogsértő szabályozás miatt. 

Hozzáteszik azonban, hogy a szervezetek jogi álláspontja szerint a felmondási idővel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól nem várható hatékony jogorvoslat, ennek oka, hogy a jogsértés úgynevezett mulasztásos alkotmánysértés miatt következett be, aminek megállapítását a magyar jogszabályok szerint nem indítványozhatja a panaszos. Ezért a felmentési időre járó  fizetésüktől megfosztott dolgozóknak közvetlenül a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához érdemes fordulniuk - teszik hozzá.

Az ehhez szükséges mintakérelmet és kitöltési útmutatót honlapjukon tették közzé. A kérelmet szeptember 1-ig kell kitöltve és aláírva postázni a strasbourgi bíróság számára mindazoknak, akik élni szeretnének vele. 

Forrás: Magyar Narancs

 

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!