Kombinált helyi bérletet is lehet kedvezményesen adni a dolgozóknak, s mi a teendő, ha év közben kilép a munkavállaló? Az adozona.hu oldalán Surányi Imréné szakértő válaszolt az olvasói kérdésre.

„Egy kft. helyi utazási bérletet ad a munkavállalóinak béren kívüli juttatásként. Felmerült a kérdés, hogy éves bérlet vásárlásával egyszerűsödhet az adminisztráció. Adható-e a dolgozóknak kedvezményes éves Budapest- és Mol Bubi bérlet? A kedvezményes adózás a kombinált bérletre is vonatkozik? Mi a teendő, ha év közben kilép a munkavállaló?" – sorolta kérdéseit olvasónk.

   A személyi jövedelemadóról (szja) törvény 71. paragrafus (1) bekezdésének f) pontja értelmében a munkáltató – a nevére szóló számlával megvásárolt – kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérletet adhat kedvezményes béren kívüli juttatásként a munkavállalónak. Mivel a kérdésben említett kombinált bérlet Budapest közigazgatási határán belüli utazásra használható, szakértőnk véleménye szerint megfelel a hivatkozott előírásnak.

   A munkavállaló évközi kilépése esetén – adózási szempontból – azt kell vizsgálni, hogy a munkavállaló kedvezményes juttatásai a munkaviszony fennállásával arányosan megállapított kedvezményes keretösszeget meghaladja-e. A példában említett, 120 ezer forint értékű éves helyi bérlet juttatása esetén, ha januárban kiadja azt a munkáltató, és a dolgozó munkaviszonya április 1-jétől megszűnik, az éves 200 ezer forintos keret munkaviszonyban töltött napokkal arányos részét (90/365 × 200 000 = 49 315 forint) az adott 120 ezer forintos juttatás jelentősen túllépi. Ráadásul, ha a dolgozó más béren kívüli juttatást (például Erzsébet-utalványt, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, SZÉP-kártya támogatást stb.) is kapott, azt is figyelembe kell venni a kerettúllépés megállapításakor.

  Ha a magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben szerzett béren kívüli juttatások együttes értéke az éves keretösszeget, az éves rekreációs keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész(ek) után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként kell a közterhet megállapítani, bevallani és megfizetni. Ekkor a meghaladó rész(ek) után már teljesített közterheket le lehet vonni [szja-törvény 69. § (5) bekezdés].

Forrás: adozona.hu