60 éves férfi őstermelő rokkantsági ellátásban is részesül, korábban is őstermelő volt, de akkor katás vállalkozó is tevékenykedett. A katás vállalkozása megszűnt. Ebben az esetben főállású őstermelő lesz? Hogyan kell megfizetni a járulékokat? Negyedévente kell? Bejelenteni a T1041 nyomtatványon kell? Rá vonatkozik a megszerzett és a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő összege maximum 20 éves időtartam, ha 2006-tól megváltozott munkaképességű ellátásban, ebből a tavalyi évig rehabilitációs ellátásban, utána rokkantsági ellátásban részesül? – kérdezte az Adózóna olvasója. A kérdésre Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kisadózó vállalkozás megszűnését követően a kérdésben említett mezőgazdasági őstermelőre kiterjed a biztosítás, hiszen a rokkantsági ellátás nem nyugellátás. Az említett 20 éves szabályt pedig az idei évtől nem kell alkalmazni.

Biztosításának létrejöttét a T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni.

A járulékbevallásnak negyedévente a 2108-as bevallásban tesz eleget. Mivel nem kezdő mezőgazdasági őstermelő, a havi járulékalapja az előző év bevételének összegétől függ. Ha a előző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, az őstermelői tevékenységből származó, a tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százalékának egy tizenketted része a havi járulékalap.

Ha az említett összegnél magasabb a bevétele, akkor a havi járulékalapja a minimálbér 92 százaléka.

 Forrás: Adózóna