„Megbízási szerződést szeretnénk kötni egy magánszeméllyel óraadói tevékenységre. Mivel vidéki lakhelyéről járna be az iskolába, szeretnénk neki kilométerenként 15 forint utazási költségtérítést is fizetni, a megbízási díjon felül. A megbízott 10 százalékos költséghányadról fog nyilatkozatot leadni. Adható-e ilyen formában a költségtérítés, illetve ez bevételnek számít-e a megbízottnál, amennyiben igen, ebből is vonható a 10 százalék költséghányad?” Az olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt az adozona.hu oldalán.

Megbízási szerződéssel foglalkoztatottra az szja-törvény 25. § (2) bekezdése és a 39/2010. kormányrendelet szerinti költségtérítés nem vonatkozik.

Ugyanakkor az utazás költségek megtérítésére több lehetőség van:

Ha a megbízott közösségi közlekedést vesz igénybe, az szja-törvény 7. § (1) bekezdés q) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a hivatali utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékét, ideértve a szokásosan a jegy árában felszámított étkezés ellenértékét, továbbá a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértékét, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés ellenértékét is.

Ha a megbízott saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használatával oldja meg az utazást, az szja-törvény 7. § (1) bekezdés r) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál szintén nem kell figyelembe venni a kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adó- és vámhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeget.

Ezekben az esetekben költségtérítés miatt nem keletkezik adókötelezettség, a megbízási díjra pedig választható a 10 százalék költséghányad.

Más eseteben a költségtérítés része az önálló tevékenységből származó bevételnek, így a 10 százalék költséghányad választása arra is vonatkozik.

 Forrás: adozona.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!