Titkos megfigyelésnek vethetnek alá mások mellett könyvtárosokat és pedagógusokat is, miután egy januári törvénymódosítás a teljes közszférára kiterjesztette a korrupció megelőzését szolgáló megbízhatósági vizsgálat lehetőségét – írja az ataszjelenti.444.hu.

Ez túlzott, indokolatlan és jogilag nem igazolható beavatkozást jelent olyan emberek magánéletébe is, akik munkájuk során nem találkoznak ügyfelekkel, vagy nincs is olyan döntési jogkörük, amellyel valakit jogosulatlanul előnyben részesíthetnének.

Emiatt alkotmányjogi panaszt nyújtottunk be három, közszférában dolgozó ügyfelünk képviseletében, akik munkaköre egyáltalán nem indokolhat megbízhatósági vizsgálatot.

Ebben az ügyben munkánkat a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma segíti.

Április végén sok közszférában dolgozót ért meglepetésként a hír, hogy a rendőrség „megbízhatósági vizsgálatot” folytathat le vele szemben. A vizsgálat célja a közszolgálat tisztaságának megőrzése, a korrupció megelőzése, az eszközei pedig változatosak. Klasszikus formája, hogy a nyomozók a vizsgált személy munkája során reálisan előforduló helyzetet imitálnak, melyben megpróbálják megvesztegetni. De arra is lehetőség van, hogy a vizsgált személyt titkosan megfigyeljék – a megfigyelés érinthet személyt, lakást vagy egyéb helyiséget, de hivatali helyiségben és hivatali járműben is végezhető.

A megbízhatósági vizsgálat, különösen a titkos megfigyelés rendkívül súlyos beavatkozás az érintett személy magánszférájába, ami csak akkor igazolható, ha valaki olyan munkakörben dolgozik, ahol felmerül a korrumpálódás veszélye. A törvény viszont – átgondolatlanul és differenciálatlanul – mindenkire kiterjeszti a vizsgálat lehetőségét, aki a kormány vagy minisztérium által irányított szerveknél dolgozik.

Sokan fordultak hozzánk azzal, hogy az ő munkakörükben fel sem merül a korrupció, mert munkájuk során nem dolgoznak ügyfelekkel, vagy épp nincs olyan döntési jogkörük, ahol előnyben részesíthetnének valakit. A jogi segítséget kérők közt van pedagógus, könyvtáros, gyermekvédelmi szakember, de tananyagfejlesztő is – közös bennük, hogy semmi nem indokolja azt a súlyos állami beavatkozást, amit a megbízhatósági vizsgálat lehetőségének rájuk való kiterjesztése jelent.

A hozzánk fordulók közül három ügyfelünk képviseletében az Alkotmánybírósághoz fordultunk, hogy a testület semmisítse meg a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét túl széles körben lehetővé tevő jogi szabályozást. Az ügyben fontos segítséget nyújt a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) folytatott szakmai együttműködésünk, melynek keretében felhasználhatjuk a megbízhatósági vizsgálattal érintetteket tömörítő szakszervezetek tapasztalatait is. Egyik ügyfelünk maga is szakszervezeti tag, aki az együttműködés keretében talált meg bennünket.

 

Forrás: ataszjelenti.444.hu