A munkavállaló augusztus 8-án börtönbe vonul. Állítása szerint lehetősége lesz reintegretáció keretében munkát végezni. Hogyan jár el helyesen a jogviszonyával kapcsolatban a munkáltató? Járható út, ha fizetés nélküli szabadságra küldi, amíg nem tud dolgozni? A munkavállalónak fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Az Adózóna oldalán dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő jogász válaszolt az olvasói kérdésre.

Kiindulás: A fogvatartott jelenlegi munkahelyén a szabadságvesztés ideje nem folytat keresőtevékenységet.

2019. évi CXXII. törvény 16. § d) pontja alapján szünetel a biztosítási jogviszony a szabadságvesztés tartama alatt, kivéve, ha az elítéltet utóbb a bíróság jogerősen felmentette (ide nem értve a fogvatartott által a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény szabályai szerint létesített, a 6. § szerint biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt).

Mindezek alapján a munkaviszonyban a T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni a biztosítási jogviszony szünetelését.

A fogvatartott a fenti szünetelés alatt nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot, tekintettel arra, hogy a költségvetés finanszírozza az egészségügyi szolgáltatásának a fedezetét. A fogvatartottak esetén a fogvatartást foganatosító szerv az, amely az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság kezdetét és megszűnését elektronikus úton jelenti az egészségbiztosítási szervnek.

Forrás: Adózóna

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!