A számítógéppel otthon dolgozót a munkaadója számítástechnikai eszköz alkalmazásával távolról ellenőrizheti, az egyéb távmunka helyeket pedig a helyszínen lehet ellenőrizni - döntött a kormány.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén

- a munkáltató írásban tájékoztatja a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól,

- a munkavállaló a munkavégzés helyét az előbbi munkakörülmények teljesülésére figyelemmel választja meg,

- a munkáltató a munkavédelmi szabályok megtartását – eltérő megállapodás hiányában – számítástechnikai eszköz alkalmazásával távolról ellenőrizheti.

A nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a felek írásban megállapodnak a munkavégzés helyéről.

Ilyen távmunka csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített távmunkavégzési helyen folytatható. A távmunkavégzési helyen a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása nélkül nem változtathatja meg a munkakörülményeket.

A munkáltató - vagy megbízottja - rendszeresen köteles meggyőződni arról, hogy a távmunkavégzési helyen a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. Ezért beléphet a távmunkavégzési helyként szolgáló ingatlan területére.

 

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!