Egy brit elemzőcég szerint a hibrid munkavégzés érája addig tarthat, míg nem sikerül visszaállni a rendes kerékvágásba: a briteknek azt üzenik, számítsanak az ötnapos iroda munkahét visszaállására – írja az Infostart.

Heti három- vagy négynapos irodai munkavégzésre számít a Centre for Cities abban az átmeneti időszakban, amíg Nagy-Britannia teljesen maga mögött nem tudja hagyni a koronavírus elleni küzdelem jegyében eltelt időszakot: Paul Swinney kutatási igazgató úgy vélekedik, ezután egészen bizonyosan az ötnapos iroda munkavégzésre kell majd berendezkednie szinte mindenkinek.

Ennek az az oka, hogy az irodai munka egyik előnye a más emberekkel való érintkezés, amikor a dolgozó új ötletekkel áll elő és információkat oszt meg" – mondta Swinney a BBC-nek. "Ha hétfőn az irodában dolgozunk, de valaki más szerdán van ott, akkor elkezdünk lemaradni. Ha egy kolléga az irodában van, és megbeszélést tart a közös főnökkel, amin mi pedig nem vagyunk ott, az megint megváltoztatja a dinamikát

– tette hozzá.

Nagy-Britanniában jelenleg még mindig javasolt mindenkinek otthonról dolgoznia, aki csak teheti, de azt feltételezik, hogy ez meg fog változni még ebben a hónapban, június 21-én ugyanis a tervek szerint minden távolságtartással kapcsolatos intézkedést megszüntetnek. A városközponti irodák iránti érdeklődés máris emelkedik, de

a legjobban a flexibilis módon kihasználható tereket keresik a cégek.

Ez nem feltétlenül jelent spórolást, mivel árban ezek a változatosan használható terek sem kerülnek kevesebbe, de például kevesebb asztalt és több közösségi teret kérnek kis és nagy cégek egyaránt.

Hazai helyzet

Magyarországon már május 10. óta nem ajánlott a home office munkaszervezési forma azoknak, akik megengedhetik maguknak. Az otthoni munkavégzés egyébként is egyre kevesebbek számára volt elérhető hazánkban: tavaly májusban

760 ezer otthonról dolgozó alkalmazottal érte el csúcsát,

a téli, második hullámban ez 510 ezerre mérséklődött, majd a legerősebb harmadik hullám idején mindössze 482 ezren dolgozhattak így – ez a foglalkoztatottak 10,9 százaléka. Persze a 2020. februári 100 ezer körüli létszámhoz képest még ez az adat is igen magas.

Kevesen kaptak hosszan lehetőséget

A Portfolio cikke szerint egyébként eléggé egyenlőtlenül oszlott el a távmunka hazánkban: Budapesten dolgozott lakosságarányosan a legtöbb ember otthonról, a nők, a 25-44 évesek és a városban élők életét jellemezte ez a legjobban. A legtöbben felsőfokú végzettséggel rendelkeztek (77 százalék) és igen sokan voltak közülük olyanok, akik iskolás gyermekük mellett voltak otthon. A home office-ban tevékenykedők 83 százaléka beosztott volt. A következő ágazatokat érintette leginkább a home office:

  • Információ, kommunikáció – 39%
  • tudományos vagy műszaki tevékenység – 33%
  • pénzügyi szolgáltatás – 30%
  • oktatás – 21%

Ami a tavalyi év teljességét illeti, a Pénzcentrum cikke szerint a munkavállalók mindössze 3,6 százaléka mondhatta el magáról, hogy javarészt home office üzemmódban dolgozhatta végig az évet. Mindez megmutatja, hogy nálunk sincsen sok esélye annak, hogy ez a munkaszervezési forma túlélje a pandémiát.

 

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!