A pandémia miatti korlátozások enyhülésének nagyon örülünk, de rossz hír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elindul az adóvégrehajtások foganatosítása érdekében – írja az Adózóna.

A veszélyhelyzet 2020-as kihirdetését követően a felhalmozott adótartozásokkal kapcsolatosan számos esetben felfüggesztésre kerültek az adóhivatali végrehajtások, míg az újonnan keletkező, nem nagy összegű tartozások miatt sem indított a legtöbb esetben végrehajtást az adóhivatal. Jellemzően a nagyobb összegű adótartozást felhalmozó vállalkozások vagy kockázatosabb adózók számíthattak a NAV végrehajtóinak érdeklődésére.

Végrehajtási cselekménynek minősül a helyszíni eljáráson kívül a vállalkozás bankszámlájára kihelyezett inkasszó, ingatlan-, ingófoglalás, letiltás vagy követelésfoglalás is, amelyet a NAV kollégái az irodából is meg tudnak tenni.

Információink és tapasztalataink szerint a veszélyhelyzet előtt nagyságrendileg heti 1000 vagy akár azt meghaladó végrehajtási eljárás indult, míg a veszélyhelyzet elrendelését követően ez a szám visszaesett heti 100-350 esetre. Ebből látszik, hogy jelentősen csökkent a végrehajtás alá vont adózók száma. A lazításokkal egyidejűleg ez most megváltozik, és gőzerővel indulnak a végrehajtási eljárások.

Forrás: Adózóna

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!