Tíz nap fizetett többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő emberek a kormány szerdai döntésének értelmében – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére. Az intézkedésről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

A jogszabály szerint két éven belül tíz nap többletszabadságra jogosultak a védekezésben részt vevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, rendvédelmi dolgozók, katonák, honvédségi alkalmazottak, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók.

Arról, hogy ki jogosult a többletszabadságra, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv szervezeti egységének vezetője, a katonáknál és a kormányhivatali dolgozóknál a munkáltatói jogkör gyakorlója, míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt.

A KTK kiemelte: a kormány ezzel az intézkedéssel is szeretné kifejezni köszönetét és megbecsülését a védekezés résztvevőinek, akik az elmúlt hónapokban segítették, hogy Magyarország legyőzze a járvány harmadik hullámát, és végrehajtsa Európa egyik legsikeresebb oltási programját.

Forrás: MTI