A koronavírus harmadik hullámának lecsengésével az otthonról dolgozók egyre nagyobb arányban térnek vissza a munkahelyükre, ahol gyakran a védőoltás felvételét és a védettségi igazolvány bemutatását várják el. Attól pedig, aki nincs beoltva, sokszor rendszeres tesztelést várnak el, és az sem ritka, hogy a tesztelés költségét a dolgozókkal akarják megfizettetni. Ez azonban nem jogszerű – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében. A magyarázat az, hogy mivel a védőoltás felvétele továbbra is önkéntes, és a biztonságos munkakörülmények megteremtése az oltatlanok esetében is a munkáltató kötelezettsége, ezért a tesztelést is neki kell fizetnie.

Egészséges és biztonságos munkavégzés

A munka törvénykönyve szerint a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit. A munkavédelmi törvény is azt mondja ki, hogy a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató köteles lépéseket tenni a munkavállalói védelme érdekében. Ezt a kötelezettségét különböző intézkedésekkel tudja teljesíteni, például védőfelszerelés biztosításával vagy a munkavállalók gyakori tesztelésével. Az oltottak esetében persze nincs ilyen teendője – de arról természetesen meggyőződhet, hogy ki az, aki már rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagyis joggal várhatja el a kártya bemutatását.

Védettségi igazolvány

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a munka törvénykönyve alá tartozó egyes munkakörökben, a járványhelyzet alatt jogszerűen kérheti a védettségi igazolvány bemutatását a munkáltató. A védettség igazolását semmilyen más módon nem kérheti a munkáltató, kizárólag az igazolvány bemutatásra kötelezheti munkavállalóit – vagyis akinek van igazolványa, azt már nem tesztelheti. A védettségi igazolványból megismert adatok kezelésére a különleges adatok adatkezelésre vonatkozó szabályok alkalmazandók.

A védőoltás mindenkinek önkéntes

A koronavírus elleni védőoltás a jogszabályok szerint ma mindenki, köztük az összes munkavállaló, a közalkalmazottak, köztisztviselők és egészségügyi szolgálati jogviszonyban lévők számára is önkéntes. Ez azt jelenti, hogy mint írtuk is, a munkáltató senkit nem kötelezhet arra, hogy oltassa be magát.A munkáltató azonban nemcsak úgy tud kötelezni, hogy szabályozást alkot, munkavállalóként könnyen szembesülhetünk azzal, hogy a munkáltatónk az oltás beadatására ösztönöz minket. Nem biztos, hogy az ilyen ösztönzés jogellenes: jogszerű lehet például, ha a munkáltató valamilyen előnyhöz juttatja azokat a munkavállalókat, akik vállalják az oltást. Jogsértő ugyanakkor, ha a munkáltató valamilyen szankciót kapcsol ahhoz, ha valaki nem oltatja be magát. Erről részletesen korábban itt írtak.

A biztonságos munkakörülményeket a munkáltatónak a döntési szabadságot kevésbé korlátozó módon kell alkalmaznia, így lehetőséget kell adnia arra, hogy tesztekkel bizonyítsák a munkavállalói a fertőzésmentes állapotukat.

Kötelező munkahelyi tesztelés

Akinek nincs védettségi igazolványa, azt álláspontjuk szerint a munkáltató kötelezheti koronavírus-teszt elvégzésére – igaz, erről nincs egyértelmű jogszabályi rendelkezés. A munkajogi szabályokból, vagyis az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosításának kötelezettségéből azonban az következik, hogy a munkáltatónak joga van tesztelni a munkavállalóit.

A munkáltatónak a tesztelés során is meg kell tartania az adatvédelmi követelményeket, tehát lépéseket kell tennie, hogy a teszt során keletkező egészségügyi adatokat illetéktelenek ne ismerhessék meg. Ha valaki megtagadja a teszt elvégzését, szankciókra számíthat: lehetséges, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene vagy igazolatlan hiányzásnak tekintik az adott munkanapot. Szélsőséges esetben, vagy többszöri megtagadás esetén elképzelhető, hogy a munkáltató megszünteti a munkajogviszonyt a teszt megtagadására hivatkozva.

Ha a teszt elvégzése nem kapcsolódik a biztonságos munkakörülmények megteremtéséhez, mert pl. a munkavállaló otthonról dolgozik, akkor a tesztelésnek nincs észszerű oka és így nem is jogszerű.

A munkáltatónak kell fizetnie a tesztet

A fentiekből következik, hogy a munkahelyi tesztelés költségeit a munkáltató köteles viselni. A jogszabály egyértelmű: a munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket és egyéb terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani. Ez független a munkáltató személyétől, mind az állami munkáltatókra, mind a magánvállalatokra vonatkozik.

Több olyan jelzés érkezett a TASZ-hoz, hogy egyes állami munkáltatók önköltséges tesztet várnak el. A Semmelweis Egyetemen a jövőben a munka megkezdésének feltétele egy 48 óránál nem régebbi, önköltségen végzett teszt lehet, illetve a rendvédelmi dolgozóknál is hasonló szabályok bevezetéséről kaptak jelzést. A fentiek alapján azonbana teszt költségének áthárítása a munkavállalókra jogellenes. Akitől mégis elvárja a munkáltatója, hogy saját pénzén végeztesse el az tesztet, annak ingyenes jogi segítséget nyújt a TASZ, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre lehet írni.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!