A járvány lecsengőben van, de még nem múlt el, ez pedig egészen új kérdéseket is felvet a munka világával kapcsolatban is. Pál Lajos munkajogászt kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról – írja a HVG.

Mit tehetnek a cégvezetők, ha egy dolgozó elutasítja a koronavírus elleni oltást? Mondhatják-e azt, hogy muszáj minden dolgozónak beoltatnia magát? Pál Lajos munkajogászt kérdeztük erről, ő pedig azt válaszolta: minden cégnél a munkáltató felelőssége megteremteni a biztonságos foglalkoztatás feltételeit. Ez nem csak azt jelenti, hogy a járványügyi előírásokat be kell tartani a munkahelyeken, hanem arra is figyelni kell, hogy a dolgozók egymás számára ne jelentsenek veszélyt. Ha pedig ügyfelekkel is személyesen találkoznak a dolgozók, akkor az ügyfél egészségére is figyelni kell.

A munkajogász szerint azt nem teheti meg egy cég sem, hogy arra kötelezze egy dolgozóját, oltassa be magát. Ha viszont valaki veszélybe sodorná az ügyfeleket vagy a biztonságos munkavégzést azzal, hogy nem kéri az oltást, azt eltilthatják a munkavégzéstől, így bért sem kaphat.

De mit tehet a munkavállaló, ha azt érzi, hogy a cégvezetés nem garantálja az ő biztonságát? Azért is fontos ez a kérdés, mert hiába kapták meg ötmillióan az első oltást, a vakcina által garantált legnagyobb védettségben még csak az a 2,6 millió ember bízhat, akik már legalább két hete megkapták a második dózist is, így a védettségi igazolvány ott lehet több százezer, még nem teljesen védett dolgozó zsebében.

Pál Lajos szerint ha valaki úgy érzi, hogy nincs biztonságban, megtagadhatja a munkáltatói utasítás teljesítését. De ezt csak akkor érdemes megtenni, ha nagyon biztos az igazában: egy ilyen döntés után szinte biztosan munkajogi per lenne a folytatás, ott pedig már a bíróság döntené el, hogy valóban nem tett-e meg mindent a munkáltató a munkavállaló biztonságáért.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!