5500-an nem írták alá év elején az új egészségügyi szolgálati munkaszerződést, ők Asbóth Márton jogász szerint alkotmányellenesen és nekik jelentős kárt okozva a vártnál kisebb végkielégítéssel távoztak a közszférából. Az Alkotmánybíróságnak kell majd döntenie.

5500 potenciális sértett fordulhatott volna az Alkotmánybírósághoz, legalábbis ennyien nem írták alá az új szolgálati munkaszerződést. Ők kiestek a törvényi védelemből, méltánytalanul kellett távozniuk. A lehetőségeikről Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért projektjének a vezetője beszélt a Reggeli gyorsban.

Azok, akik nem írták alá a tavaly év végén, vitatott és botrányos körülmények között megalkotott új, szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint megváltoztatott szerződésüket, a közalkalmazottakénál alacsonyabb végkielégítést kaptak, mivel azt a jogalkotó így határozta meg, hogy ezzel is megpróbálja rábírni őket, hogy írják alá.

Asbóth szerint ilyet előírni alaptörvény-ellenes, ezért fordultak az Alkotmánybírósághoz. A konkrét esetben az történt, hogy az új törvény életbelépésekor "megszűntek a korábbi jogviszonyok". Az egészségügyi dolgozók ezek után dönthettek úgy, hogy aláírják az új szerződésüket, vagy úgy, hogy nem. "Mivel a megszűnésről semmilyen megállapodás nem kötöttek, aki nem írta alá, azokra rendkívül kedvezőtlen, méltánytalan és alaptörvény ellenes rendelkezések terjedtek ki".

A jogászok két alkotmányos sérelemre hivatkoznak. A végkielégítés a világon bevett gyakorlat szerint  "jogos váromány, aminek a meg nem adása, a tulajdonjoghoz való jog sérelmét jelenti. Aki hosszú évtizedeken keresztül orvosként, egészségügyi dolgozóként dolgozott, arra számított, hogy ha megszűnik a jogviszonya, a közszolgálati törvény értelmében akár nyolc havi végkielégítést is kaphat. Így viszont egy-két havi végkielégítést kaptak" - mondta Asbóth.

A másik, amire hivatkoztak a beadványokban, az a diszkrimináció tilalma, mivel ezek a dolgozókhoz képest "más összehasonlítható helyzetben lévő emberekre kedvezőbb szabályozás vonatkozik".

A mostani szabályok értelmében, az Ab-hez csak precíz beadvánnyal és nem is mindenki fordulhat, hanem csak az érintettek. Erre nekik is a törvény hatályba lépését követő 180 napon belül volt lehetőségük, ami most hétfőn járt le. Mindenkinek egyedileg kellett beadnia a panaszt, a TASZ formanyomtatvánnyal segítette a hozzájuk forduló, kárt szenvedett egészségügyi dolgozókat, ezért nem is tudják, hogy hányan kerestek jogorvoslatot az Ab-nál. "Reméljük, minél többen" - mondta.

Asbóth szerint ha az Ab megsemmisíti a jogszabályt, akkor kizárólag azok, akik az Ab-hez fordultak, a közalkalmazotti törvény alapján megkapják a végkielégítésüket, a különbözetet, akár sok havi juttatást, ki kell fizetni a részükre.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!