Akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, azoknak évek óta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, hogy megváltsák a jogosultságukat. A tavalyi költségvetés azt is kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét minden évben az előző év júliusi inflációs rátájához kell igazítani.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege tavaly havi 7710 forint volt, idén már 8000 forintot kell fizetni havonta, és mint az Mfor.hu a 2022-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben felfedezte, a beadvány már rögzíti azt is, hogy jövőre havi 8250 forintra emelkedik a fizetendő.

Amit még fontos tudni, hogy ha valakinek hathavi járuléktartozása halmozódik fel, annak érvénytelen lesz a tajkártyája, és fizetőssé válik számára az egészségügyi ellátás, a sürgősségi is. (Az oltás ez alól kivétel.) Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni a jelenleg havi 8000 forintot, annak érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál, hogy állapítsák meg nála a szociális rászorultságot az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél.

legutóbbi adatok alapján nagyjából 70 ezer embernek okoz gondot az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!