Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt követően fordult az írásbeli választ igénylő kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy egészségügyi dolgozókkal úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot akartak aláíratni a munkáltatóik.

Később kiderült, tévedéséből küldte ki az Országos Kórházi Főigazgatóság azt a levelet, amely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alá tartozóknak bele kell egyezniük a vizsgálatba, ellenkező esetben elvesztik állásukat.

A Magyar Orvosi Kamara a honlapján tudatta, Farkas László dandártábornok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) főigazgatója szerint ilyen előírás nincs, nem is lesz.

A belügyi államtitkár két mondatban elmagyarázta, hogy miben hibázott az Országos Kórház Főigazgatóság, és miért nem nyugodhatnak meg mégsem az aggódó egészségügyi dolgozók.

Kontrát Károly most azt válaszolta Szabó Tímeának, hogy

a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírás.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozókat hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti az NVSZ.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!