A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) itthoni munkavállalás esetén – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán. Novák Katalin közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családok csokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a csokra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.

A miniszter tájékoztatása szerint ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el; ekkor 90 nap után megkaphatják a babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a csokkal is élhetnek – fűzte hozzá.

Ez tehát azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott csok-kölcsönt is igényelhetnek. Várjuk őket haza!

– mondta Novák Katalin.

Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a csokot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást? Novák Katalin azt mondta, ha szeretnék újra igénybe venni a csokot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. Hozzátette: ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.

A miniszter egy harmadik megkeresésre azt közölte: a csokos kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe

Forrás: MTI

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!