Szerdán késő este benyújtotta a parlamentnek a rokkantellátásokról szóló törvény évek óta esedékes módosítását a kormány – írja a Magyar Narancs.

A rokkantellátásokat 2012-ben alakította át a kormány arra hivatkozva, hogy sokan csalni próbáltak az addigi rendszerrel. Akkor úgy döntöttek, hogy a korábbi rokkantsági nyugdíj helyett csak az kaphat az új rendszer szerint rokkantsági ellátást, aki egy rendkívüli felülvizsgálaton átesett.

A vizsgálat egy pontrendszer szerint állapította meg, hogy ki mennyi pénzre jogosult, a vizsgálatok azonban sokak esetében is arra jutottak, hogy a megváltozott munkaképességű emberek tulajdonképpen "jobban lettek", holott nem történt változás az állapotukban. 

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2018-ban kimondta, hogy olyan emberekről is megállapították, hogy jobban vannak, akik igazából továbbra is rokkantak voltak, csak a vizsgálat szempontjai változtak. Az Ab akkor arra is kötelezte a parlamentet, hogy 2019. március 31-ig alkosson új törvényt az ügyben. 

Ez mindezidáig nem történt meg, az ellenzék ezzel kapcsolatos kérdéseire a kormány minduntalan azt válaszolta, hogy "vizsgálják" a kérdést és dolgoznak a szabályokon, és bár az MSZP több kísérletet is tett a károsultak kárpótlására, nem történt előrelépés az ügyben. 

Egészen mostanáig, szerda késő este ugyanis a kormány benyújtotta a parlamentnek a tervezett módosítást. Ebben pedig választási lehetőség elé állítják az érintetteket, akiknek a felülvizsgálatuk után kevesebb járandóságot állapítottak meg: 

  •  vagy elfogadnak egyszeri 500 ezer forintot, amelyet 2022. március 31-ig (vagyis a következő parlamenti választások előtt közvetlenül) meg is kaphatnak, 
  • vagy újabb felülvizsgálat vár rájuk, amelyre a vonatkozó kérelmet is csak 2022. június 30-ig kell beadni, a felülvizsgálatot pedig csak 2023. június 30-ig (!) kell elvégezni. Az újabb állapotvizsgálat fogja meghatározni, hogy a 2012. előtti fizikai állapothoz képest volt-e javulás, és ha nem, akkor újra megállapítják majd a rokkantsági ellátás összegét, és a különbözetet is megkaphatja az illető. 
Magyarán a korábban rosszul járó rokkantak vagy elfogadnak összesen 500 ezer forintot, vagy még évekig elhúzódhat az ügyük. 

Az újabb, visszamenőleges felülvizsgálatra vonatkozó "részletes szakmai szabályokat" pedig ismét csak a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter fogja megállapítani, ugyanúgy, ahogyan eddig is, korábban pedig ezek a szabályok eredményezték azt, hogy egészségesnek minősítettek olyanokat, akiknek közben nem változott az állapotuk. 

Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!