Egy csárdában két dudás van, az egyik tagja a kft.-nek, a másik pedig nem az, ráadásul mindkettő ügyvezető. De nem az a kérdés, hogy összevesznek-e. Inkább az, hogy – ha tag, ha nem – elláthatja-e az ügyvezető a feladatait díjazás nélkül? És ha igen, mibe kerül, és milyen nyomtatványokon kell bejelenteni az adóhatóságnak? Megmondja dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő az adozona.hu oldalán.

Az olvasó így vázolja a helyzetet: egy kft.-nek két ügyvezetője van, az egyik a kft.-ben tag, a másik nem tag. Aki nem tagja a kft.-nek, az heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Kérdésünk, hogy ez az ügyvezető ebben az esetben ügyvezetői feladatokat elláthat-e díjazás, jövedelem felvétele nélkül? Ezt a 15T1041-es, valamint a 1508-as bevalláson hogyan kell bejelenteni?

   Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő rámutat: többes jogviszony esetén van jelentősége a heti 36 órát elérő munkaviszonynak, méghozzá ez is csak a tagnál lényeges, azaz abban az esetben, ha a társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó jogviszonyban is áll.

   A nem tag esetén a következőképpen kell eljárni.
 

A polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján az ügyvezető jogviszonyánál meg kell jelölni, hogy azt megbízásban vagy munkaviszonyban látja-e el.  

Nem tag munkaviszonyban (azaz az ügyvezetést munkaviszonyban látja el)

Munkaviszony esetén a bérből le kell vonni a 16 százalék személyi jövedelemadó előlegét és a 18,5 százalék mértékű járulékokat. A munkáltató a bér után megfizeti a 27 százalék szociális hozzájárulási adót.

   Ha napi 8 órás foglalkoztatásra kerül sor, akkor a munkabérnek el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 105 000 forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 122 000 forint – középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)

   Az ügyvezetés nem igényel ugyan szakképzettséget, így 105 000 forint bruttó bérrel lehet számolni, de a gyakorlatban az érvényesül, hogy sokszor inkább 122 000 forint bért fizetnek, hogy egy esetleges ellenőrzéskor a bér ne legyen vita tárgya.

   Részmunkaidőben a minimális munkabér a munkaidő arányában csökkenhet. Ez esetben is alkalmazható a részmunkaidőre vonatkozó szabály. A munkaviszony biztosítási jogviszony, amelyet be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon, és a munkabér közterheit be kell vallani a 08-as nyomtatványon. Ha több munkaviszony áll fenn egy időben, akkor mindegyik munkaviszonyt külön-külön be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon.

  Az olvasó kérdésére, hogy ez az ügyvezető ebben az esetben ügyvezetői feladatokat elláthatja-e díjazás, jövedelem felvétele nélkül, egyértelmű és határozott a válasz.

  Munkaviszony esetén nem láthatja el díjazás nélkül a feladatot.

Nem tag megbízásban (azaz az ügyvezetést megbízásban látja el)

  Akkor jön létre megbízás keretében biztosítási jogviszony, ha a megbízási szerződés alapján személyesen munkát végző ügyvezető megbízási díja eléri a minimálbér 30 százalékát, illetve naptári napokra annak harmincad részét. A megbízási díjból az szja-törvény szabályai szerint költségelszámolásra kerül sor. A költséggel csökkentett alap szerint megállapított díjból

  • a 16 százalék személyi jövedelemadót,
  • a 10 százalék nyugdíjjárulékot,
  • a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot, valamint
  • a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot

kell megfizetni.

   A fenti alap után kell megfizetnie a megbízónak a 27 százalék szociális hozzájárulási adót. A biztosítottat be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon, a közterheket pedig be kell vallani a 08-as nyomtatványon. Ha heti 36 órás munkaviszony mellett áll fenn a megbízási jogviszony, akkor mind a munkaviszonyt, mind a megbízási jogviszonyt külön-külön be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon.

   Ha a megbízási díj a minimálbér 30 százalékánál, illetve naptári napokra annak harmincad részénél kevesebb, akkor 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék szociális hozzájárulási adófizetés áll fenn. Ez esetben biztosítási jogviszony nem jön létre, így nem kell a T1041-on biztosítottat bejelenteni, a közterheket pedig be kell vallani a 08-as nyomtatványon.

  Az olvasó kérdésére, hogy ez az ügyvezető ebben az esetben ügyvezetői feladatokat elláthat-e díjazás, jövedelem felvétele nélkül, szintén egyértelmű a válasz.

   Megbízás esetén elláthatja a feladatokat akár díjazás nélkül is.

Forrás: adozona.hu