Törvényben garantálná az Európai Parlament, hogy az otthonról dolgozók szankciók nélkül lecsatlakozhassanak digitális eszközeikről, vagyis ne legyen kötelező rendelkezésre állniuk a munkaidő lejárta után. A Eurofound alapítvány felmérése azt mutatja, hogy az otthonról dolgozók körében kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a heti maximális 48 óránál többet töltenek munkával. A hazai szakszervezeti szövetség szerint a szabályozás szükséges, de nem elégséges feltétele a kizsákmányolás megállításának – olvasható az ATV weboldalán.

A távmunka és a magánélet egyensúlyára figyelmeztet az uniós tagállamok szocialista pártjainak videója. Az európai parlament képviselői azt kérik a bizottságtól, hogy ezentúl jogszabály is biztosítsa a munkavállalók számára a – szakszóval élve – lecsatlakozást, vagyis, hogy ne kelljen elérhetőnek maradniuk a munkaidőn túl.

A magyar szakszervezeti szövetség üdvözli az elképzelést. A testület elnöke azonban attól tart, az előírásokat nem fogják betartani:

Kétségeim vannak abban, hogy a magyar viszonyok között ez mennyire ellenőrizhető, mennyire hajtható végre, és ez mennyire segíti majd a munkavállalókat, vagy csak hoznak egy jogszabályt amit a későbbiekben nem tartanak be.

Az ATV Híradónknak nyilatkozó szociálpszichológus úgy látja, a távmunka felerősíti az adott cégkultúra sajátosságait, így aki eddig túlórázott, az még a korábbinál is többet dolgozik tavasz óta, aki viszont hajlamos volt háttérben maradni, az még jobban visszahúzódott az otthoni munka hatására.

Ha a vezetőtől egy olyan nyomás jön, hogy márpedig 6-kor is azt érek el, akit akarok, este 8-kor is olyan feladatot adok, amilyet akarok, akkor aki fél attól, hogy elveszíti a munkáját, nem fog erre nem nemet mondani, nem mer erre nemet mondani, szabályozás ide vagy oda, hiszen ez korábban is így volt.

Rónaszéki Péter, kiberbiztonsági szakértő azt mondja, a munkaidő betartására technikai eszközök is rendelkezésre állnak, de a cél inkább a a bizalom erősítése lenne a munkáltatók és a munkavállalók között.

Én őszintén nem bánnám, ha egy picit egységes lenne ez a szabályozás vagy egységesebb, hiszen már ma is olyan határokon átnyúló szolgáltatásokkal és erőforrásokkal dolgozunk, ami ugye akár ki is használhatja azt, hogy az egyik tagállamban mondjuk gyengébb ez az elvárás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium legutóbbi megkeresésünkkor arra hivatkozott, hogy a munka törvénykönyve megfelelően szabályozza a home office kereteit. A Fidesz egyik EP képviselői most viszont biztosan támogatja a javaslatot. Ismét megkerestük a szaktárcát, hogy az uniós fejlemények hatására változott-e az álláspontjuk, de adásunkig nem kaptunk választ.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!