Az év végi törvényalkotási dömpingben a parlament kormánypárti többsége elfogadott egy olyan módosítást, amely szerint, aki ennek az előírásnak ellenáll, azt automatikusan elbocsáthatják – olvasható a Népszavában.

 Sok évtizedes, a nemzetközi diplomáciai közegben bevett szokásjogot rúgott fel a kormány az év végi törvényhozási dömping során elfogadott jogszabály-módosítással.

A külszolgálatról szóló törvényt ugyanis kiegészítésék egy bekezdéssel, amely szerint automatikusan – miként a jogszabály fogalmaz: „a törvény erejénél fogva” – megszűnik a jogviszonya annak a kormánytisztviselőnek, aki nem fogadja el a számára kijelölt „tartós külszolgálati munkakört”. Ez valójában azt jelenti, hogy mostantól a külügyminisztériumi tisztviselők kötelesek elfogadni, hogy bárhova, a világ bármelyik külképviseletére kihelyezhetik őket. Minisztériumi forrásaink szerint ennek a rendelkezésnek hosszú távon káros hatása lehet a magyar diplomácia működésére és eredményességére.

 A nagykövetségen, konzulátuson vagy kereskedelmi képviseleten a jellemzően vezető beosztású tisztviselők ugyanis rendszerint csak néhány évig teljesítenek szolgálatot.

Ez régi szokás a diplomácia világában, hiszen ha túl sokáig dolgozik valaki egy helyen, fennáll annak a veszélye, hogy „túlzottan elköteleződik” az adott ország iránt, és már nem képes kellő erővel képviselni a küldő állam nemzeti érdekeit. Ezért minden ország külügyi tárcája egyfajta rotációs rendszert alkalmaz: ha valaki négy évet töltött egy olyan poszton, amire a leginkább készült és vágyott, utána áthelyezik más országba, vagy néhány évre hazahívják a minisztériumba dolgozni. Csakhogy cserében „megígérik” neki, hogy később visszamehet diplomáciai kiküldetésbe lehetőleg úgy, hogy a helyszín megfeleljen az illető karriercéljainak. Ezt a szokásjogot borítja a mostani törvénymódosítás.

– Nyilvánvaló, hogy vannak olyan posztok, amiért versenyeznek a jelentkezők és akadnak olyanok is, ahová – kis túlzással – lasszóval kell fogni a külügyeseket. De a rendszer kiszámítható módon működött. Mostanáig: egy családos, tapasztalt, a tudását a versenyszférában is könnyen kamatoztatni képes diplomata nem megy szívesen például konfliktuszónába. Még akkor nemet fog mondani, ha emiatt kirúghatják. Lesznek bőven más lehetőségei – mondta egy vezető diplomata a Népszavának a törvénymódosítással kapcsolatban. Forrásunk szerint ez a diplomáciai kar legtapasztaltabb tagjainak pályaelhagyását eredményezheti.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a módosítás mögött jól végiggondolt politikai szándék húzódik. Hiszen pontosan az idősebb, tapasztaltabb, az adott, éppen regnáló kormányhoz lojális karrierdiplomaták távozhatnak, helyükbe pedig azok lépnek, akik 2010 után szocializálódtak, esetleg politikai hűségük alapján lettek kinevezve. Kerestük a tárcát és a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetét is, hogyan értékelik a módosítást, ám lapzártánkig nem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre. Ugyanakkor az érdekképviselet láthatóan nem tulajdonít nagy jelentőséget az ügynek: honlapjukon egy rövid, pár soros eldugott hír szól csak a változásról. Informálisan a KMDSZ-tól annyit tudtunk meg, hogy a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezetésével alakítják majd ki az álláspontjukat és valamikor januárban nyilatkoznak az ügyben. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!