A szolgálati időnek minősülő egyéb, nem járulékfizetéssel szerzett időszakok az adategyeztetési eljárás elején még nem szerepelnek a nyilvántartásban, mert azokat az érintett személy tudja csak igazolni – írja az ado.hu.

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási idő, járulékfizetési adatok és jogosultsági időszakok érintett személlyel történő egyeztetésére irányuló eljárás tovább folytatódik. A hivatalból történő adategyeztetési eljáráson kívül továbbra is sokan nyújtanak be kérelmet hatósági bizonyítvány kiadása iránt a nyilvántartásban szereplő szolgálati idő igazolásáról.

A hivatalból indult adategyeztetési eljárás a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban Tny.) 96/B-D §-ainak rendelkezései szerint zajlik.

A szabályok közül a Tny. 96/C § 2020. január 1-jétől hatályos rendelkezése a hivatalból történő adategyeztetési eljárás ütemtervét módosította.

2020. január 1-jétől a korábbi, születési évek szerinti adategyeztetési ütemezés helyébe lépve a jogszabály a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően három évvel történő hivatalból lefolytatásra kerülő adategyeztetési eljárás indítási kötelezettséget ír elő.

Nem kell a hivatalból történő egyeztetési eljárást megindítani, ha

  • ha a biztosított, volt biztosított öregségi nyugdíjasnak minősül,
  • a biztosítottal, volt biztosítottal az egyeztetési eljárást öt éven belül már lefolytatták, vagy az egyeztetési eljárás folyamatban van, vagy
  • akik részére öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, átmeneti bányászjáradék, táncművészeti életjáradék, vagy más szolgálati idő, és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset alapján kiszámított ellátás megállapítása iránti eljárás,, vagy nyugdíjbiztosítási átutalás iránti eljárás folyamatban van.

Továbbra is változatlanul lehetőség van, ha bármilyen oknál fogva az egyeztetési ütemtervben szereplő időpont előtt van szükség az adatok ismeretére, kérelem benyújtására az adategyeztetési eljárás lefolytatása iránt.

A kérelem a Tny. 96/B § (2) bekezdése szerint csak elektronikus úton nyújtható be.

Az adategyeztetési eljárás során – akár kérelemre, akár hivatalból indul – a nyugdíjbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv határozatban rögzíti az egyeztetett szolgálati időt, a nők negyven év kedvezményes nyugellátásához szerzett jogosultsági időt, ezen belül a keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időt, és a foglalkoztatói, valamint járulékfizetéssel kapcsolatos adatokat.

Hatósági bizonyítvány kiadását is ugyanezekről az időszakokról, adatokról lehet kérelmezni.

A Tny. 96/E §-a szerint a biztosított, volt biztosított megszerzett szolgálati idejéről, a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásához szerzett szolgálati idejéről, és az adategyeztetési eljárás során közlésre kerülő további adatairól hatósági bizonyítvány kiállítását kérheti.

Az adategyeztetési eljárás megindításakor a nyugdíjbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv a társadalombiztosítási nyilvántartásba a foglalkoztatók által bejelentett biztosítási idő és nyugdíjjárulék-köteles jövedelem adatokkal rendelkezik, mert ebbe az adatbázisba ezeket az adatokat kellett a jogszabályi előírás szerint bejelenteni.

A szolgálati időnek minősülő egyéb, nem járulékfizetéssel szerzett időszakok ekkor még nem szerepelnek a nyilvántartásban, mert azokat az érintett személy ismeri, az igazolásukhoz szükséges dokumentumokkal ő rendelkezik.

Ebbe a körbe tartozik az egyetemi tanulmányok ideje is. A Tny. 41.§-a szerint szolgálati időként kell figyelembe venni öregségi nyugdíj esetén az 1998. január 1-je előtt, hozzátartozói nyugellátás esetén időpontra tekintet nélkül a felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok idejét. Az elismerhető tanulmányi idő legfeljebb a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges időtartam lehet. A tanulmányi időt a leckekönyvvel kell igazolni, annak hiányában a képző intézmény vagy jogutódja által kiállított igazolással. A diploma önmagában azért nem elegendő, mert az nem tartalmazza a tanulmányok megkezdésének és befejezésének napra pontos időpontját, amely a szolgálati időkénti elismeréshez feltétlenül szükséges.

A járulékfizetés nélkül szolgálati időnek minősülő időszakok az érintett személy nyilatkozata, és igazolásai alapján jutnak a nyugdíjbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv tudomására, és ezt követően nyilvántartásába.

Az adategyeztetési eljárás akár hivatalból, akár kérelemre indul, határozat kibocsátásával zárul.

Az adategyeztetési eljárás során külföldön szerzett szolgálati idők egyeztetésére is lehetőség van. Itt azonban jó tudni, hogy ha az érintett személy az adategyeztetési eljárás során tájékoztató jelleggel közölt külföldi szolgálati idejével nem ért egyet, ezt a külföldi illetékes biztosító intézménnyel rendezheti, a magyar jogorvoslati út ezen a problémán nem tud segíteni, nincs hozzá jogi eszköze.

Forrás: ado.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!