Milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak a dolgozó foglalkoztatására, ha be kell zárnia az üzletét? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Vállalkozás nyugdíjast alkalmaz szerződés szerint napi hat órában, órabéres elszámolással. Ha bekövetkezik a koronavírus-járvány miatti üzletbezárás (rétest árusítanak pavilonból), kell a vállalkozónak így is bért fizetnie a napi hat órára? Mik a lehetőségei? Mondjon fel a dolgozónak és újra alkalmazza új szerződéssel, amikor normalizálódik a helyzet, ha nem akar, nem tud a zárva tartott időszakra is bért fizetni?"

Ha jól értem, amennyiben nem lesz lehetőség az értékesítésre, abban az esetben a munkáltató nem fogja tudni foglalkoztatni az érintett munkavállalót. Kivételt képezne azonban az az eset, ha élni tudna az Mt. 53. § szerinti munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetőségével. A munkáltató ugyanis jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni, ez azonban csak átmeneti időszakra jelentene megoldást. 

További átmeneti megoldás a szabadság kiadása, továbbá a megállapodás a dolgozóval a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítésről. Ekkor az erre a tartamra járó díjazás is a felek megállapodásának tárgya. A munkáltatók ilyen esetben gyakran alkalmazzák a fizetés nélküli szabadságot is, azonban ehhez a munkavállaló kérelmére lenne szükség, mely jelen esetben aggályos lehet.

Amennyiben a munkáltató nem tud eleget tenni foglalkoztatási kötelezettségének, és a fenti áthidaló megoldások alkalmazására sincs lehetőség, vagy kénytelen állásidőre járó díjazást fizetni (megítélésem szerint ez alól nem mentesülhet, elháríthatatlan külső ok hiányában), vagy felmondással megszüntetni a munkaviszonyt. 

A nyugdíjas munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyának felmondását nem kell indokolni, de kötelező írásba foglalni. Felmondási idő a nyugdíjas munkavállalót is megilleti, végkielégítés azonban nem.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!