Új munkaviszonyt kell létesíteni, vagy a meglévő szerződést kell módosítani, ha a gyedről visszatérő munkavállaló részmunkaidőben dolgozna, s hogyan történik a szülési szabadság idején felhalmozódott szabadság kiadása? – kérdezte az adozona.hu olvasója. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

„Gyeden lévő munkavállaló visszajön dolgozni gyed mellett. Eddig 8 órás munkaviszonyban volt. Most 4 órában jönne vissza. Kérdésem: új munkaviszonyt kell létesíteni, vagy a meglévő munkaviszonyát kell 4 órásra módosítani? Ha módosítjuk a munkaviszonyát 4 órásra, hogyan történik a szülési szabadság alatti szabadságok kiadása, hiszen jelenleg 4 órás, a szabadsága pedig 8 órás munkaviszonyban keletkezett? Vagy ezt külön jogviszonyként kellene kezelni?" – kérdezte olvasónk. 

   Ilyen esetben a munkaszerződést kell módosítani részmunkaidőben, napi 4 óra tartamban történő foglalkoztatás céljából (egy munkajogviszonyról van szó). A szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság első hat hónapja alatt felhalmozódott szabadság kiadása vonatkozásában abból kell kiindulni, hogy a munka törvénykönyve (Mt.) 146. paragrafus (3) bekezdésének a) pontja alapján a munkavállalót a szabadság tartamára távolléti díj illeti meg.

   A távolléti díjat jelen esetre konkretizálva az esedékessége időpontjában érvényes alapbér és pótlékátalány figyelembevételével kell megállapítani (Mt. 148. § (1) bekezdés a) pontja alapján). Szabadság esetén az esedékesség időpontja a távollét kezdő időpontja lesz (148. § (2) bekezdés a) pontja alapján).

   Azaz, ha a kismama a fizetés nélküli szabadságát pl. december 10. napjától szakítja meg, és ezen időpontban még nem kerül módosításra a munkaszerződése, abban az esetben a teljes napi munkaidős foglalkoztatásra létrejött munkaszerződés szerinti alapbér (és ha van, pótlékátalány) lesz az irányadó a kifizetés során.

   Ha a távollét tartama során módosulna a távolléti díj összege (tehát ha szabadság alatt módosítanák a munkaszerződést), a távollét módosítást követő tartamára a távolléti díj számítása során a módosított összeget kell figyelembe venni (Mt. 148. § (3) bekezdés).

  Abban az esetben pedig, ha már december 10-től történik a részmunkaidőben történő foglalkoztatás, tehát a munkaszerződés módosítás e naptól hatályos, akkor a 4 órára járó alapbér (és ha van, pótlékátalány) lesz a távolléti díjjal egyező, és eszerint jár díjazás a természetben kiadott szabadság tartamára.

Forrás: adozona.hu