A Pedagógusok Szakszervezete az oktatóknak küldött nyílt levélben számolt be róla, hogy rengeteg panasz érkezik be hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy az iskolákban megfertőződött tanárok sikertelenül kezdeményezték, hogy a koronavírus-fertőzést a háziorvos foglalkozási megbetegedésnek (munkahelyi balesetnek) ismerje el, ezzel jogosultak legyenek a 100%-os táppénzre. A Mérce cikke.

Ez ellentmond Maruzsa Zoltán keddi, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén tett nyilatkozatának, miszerint szeptemberben 1083 pedagógusnak fizettek eddig 100%-os táppénzt. Mivel, a szakszervezet szerint, ennél biztosan többen voltak eddig Covid-fertőzés miatt betegállományban.

Kásler Miklós miniszter 2020. szeptember 16-án a Facebook oldalán megjelent interjúban a következőket nyilatkozta: „azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát Covid-pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is, tehát mindazok a pedagógusok, akik a munkájukat az iskolában nem végezhetik, mert karanténban töltik az idejüket.”

Tekintettel arra, hogy az orvosokat kötik az érvényes jogszabályok, a kérésnek természetesen nem tudtak és jelenleg sem tudnak eleget tenni, hiába hivatkoztok ti, pedagógusok, oktatásban dolgozók az elhangzott nyilatkozatokra.

-írja a PSZ a tanároknak szóló levelében.

Maruzsa Zoltán a megbeszélésen elismerte, hogy az EMMI-ben is tudnak a táppénz kifizetésével kapcsolatos anomáliákról, és ígérte, hogy a vitatott ügyeket kivizsgálja.

Azonban a PSZ a továbbra sem egységes gyakorlatok miatt, az összes eset kivizsgálhatósága érdekében arra kéri a megfertőződött munkavállalókat, hogy jelentkezzenek az EMMI-nél és ezzel mutassák meg, valójában hány dolgozónak okozott anyagi veszteséget a megbetegedés.

Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfon újságírói kérdésre ezzel kapcsolatban azt mondta, hozzá eddig nem érkezett ilyen panasz, ezt jelezni fogja. Eddig nem szembesült azzal hogy lenne ilyen probléma, de, tette hozzá,

a táppénz jár annak, aki koronavírus miatt van otthon.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!