Nem árt tudni, hogy a céges karácsonyi partikon nem magánemberként, hanem munkavállalóként veszünk részt. A túlzott alkoholfogyasztásnak és a pletykáknak is lehetnek munkajogi következményei – írja a munkajog.hu.

Itt az advent, és közeledik karácsony. Talán már nincs is olyan munkáltató Magyarországon, aki a költségvetési keretétől függően, kisebb vagy nagyobb rendezvény keretében ne invitálná meg munkavállalóit a karácsony megünneplésére, és ezzel együtt az éves közös munka értékelésére, valamint lezárására.

Egyes munkáltatók szerényebben, egy pohár pezsgővel és évértékelő beszéddel zárják az évet, mások azonban akár rendezvényszervező cég igénybevételével több fogásos vacsorával, élő zenével, csapatépítő játékokkal látják vendégül munkavállalóikat, ugyanis a munkavállalói közösség összekovácsolására a karácsonyi parti is kitűnő alkalom lehet. 

Habár ezek a céges rendezvények a jó hangulatról, a vidámságról és a kötetlenségről szólnak, munkavállalóként azt azonban sose szabad elfelejtenünk, hogy a munkáltató által szervezett karácsonyi partin nem magánemberként, hanem munkavállalóként veszünk részt. Elképzelhető, hogy a munkáltató elő is írja a kötelező részvételt, azonban ennek hiányában is, a munkáltatói meghívás elfogadásával vitathatatlan, hogy a munkáltató által szervezett ünnepi buli a munkaviszonnyal összefüggésben áll, így a részvételnek és az ott történt eseményeknek akár munkajogi következményei is lehetnek. 

Alkoholfogyasztás a karácsonyi partin

A munkáltatók többségénél, hacsak nem bor-vagy pálinkaszakértő munkakörről van szó, a zéró tolerancia elve érvényesül, azaz alkohol fogyasztása munkaidőben és a munkahelyen tilos. A karácsonyi vacsorán azonban maga a munkáltató kínálja munkavállalóinak a különféle alkoholos italokat, így erre a rövid átmeneti időre a munkáltató ugyan alkoholfogyasztásra nem utasít, de annak munkajogi szankciók nélküli lehetőségét megadja. Nagy általánosságban pedig kijelenthetjük, hogy az italfogyasztással indul meg a munkavállalóként, de munkáltatóként sem kívánt események sora…

Ha a kelleténél többet fecsegünk

Az alkohol jól ismert hatásaként az emberek felszabadulnak, és az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan egyre kevesebb önfegyelemmel beszélgetnek és cselekednek.

Így előfordulhat, hogy a munkavállaló főnökére, munkatársaira, vagy a cégre olyan észrevételeket és megjegyzéseket tesz, amelyet józan fejjel egyébként nem tenne. Esetleg szóvá teszi a meg nem kapott fizetésemelést, vagy a más kolléga által elnyert előléptetésről pletykál.  Netalán a cég projektjeiről, üzleti titoknak minősülő információkról fecseg, aminek különösen akkor van jelentősége, ha nemcsak a cég alkalmazottai, hanem rajtuk kívül álló meghívottak is vannak. Mivel az általános magatartási követelmények – a titoktartás kivételével – a munkaviszony fennállása alatt érvényesülnek, ezért a céges vacsorán is figyelemmel kell lennie arra, hogy a munkavállaló nem nyilváníthat véleményt a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit sértő vagy veszélyeztető módon. A Munka Törvénykönyve a munkaidőn kívül is megköveteli a munkavállalótól, hogy ne tanúsítson olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekeinek vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. E körben különösen értékelni kell a munkavállaló munkakörének jellegét, és a munkáltató szervezetében elfoglalt helyét. Az üzleti titok megtartására vonatkozó kötelezettség is változatlanul fennáll.

Károkozás, baleset

Ha a hangulat már a tetőfokára hágott, nem kizárt, hogy a szórakozás hevében a munkavállaló összetör valamit, vagy megbotlik a küszöbön és személyi sérülést szenved. Ha az anyagi kár nem a munkáltató tulajdonában következik be, hanem például az étterem berendezési tárgyaiban, eszközeiben, vagy a munkavállaló a kiszolgáló személyzet tagjának okoz sérülést, a felelősséget a polgári jog és nem a munkajog határozza meg. E szerint a károsult felé a munkáltató áll helyt, aki a munkavállalóval szemben a munkajog szabályai szerint érvényesítheti kárát.  Ha a munkáltató a karácsonyi bulit a munkahelyen szervezi, és a munkavállaló ott okoz kárt, akkor a kárért a munkavállaló a munkajog szabályai szerint tartozik felelősséggel, azaz felelőssége fennáll, ha nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható. 

A karácsonyi bulin baleset is előfordulhat, különösen akkor, ha csapatépítő játékokra figyelemmel valamilyen különleges helyen, pl. medencés étteremben, vagy a vacsora előtti paintball, vagy airsoft pályán kerül sor a rendezvényre. Mivel a munkáltató által szervezett céges rendezvény az esetek többségében összefüggésben áll a munkaviszonnyal, ezért a munkáltató akkor mentesülhet a kárfelelősség alól, ha a kárt az ellenőrzési körén kívül eső olyan körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és nem is volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje, vagy a kárt elhárítsa. A felelősség alóli mentesülés további esete, ha a kárt kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta. Elképzelhető olyan eset, hogy a munkáltató kárfelelőssége a munkaviszonnyal való összefüggés hiányában nem állapítható meg, mivel a munkáltató a karácsonyi vacsorát munkaidőn és munkahelyen kívül szervezte, és az azon való részvételt nem tette kötelezővé. Ilyen esetben a munkavállaló a munkáltató helyett a tényleges károkozóval szemben érvényesíthet kárigényt a polgári jog szabályai szerint.

Összességében azt a hasznos tanácsot adhatjuk a munkáltató által szervezett karácsonyi vacsorára készülő munkavállalóknak, hogy kövessék a mértéktartás elvét, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás, az ebből következő botrányos, vagy üzleti titkokat illetékteleneknek kifecsegő magatartás, továbbá a munkavállalónak felróható károkozás akár munkaviszonyukba is kerülhet, ugyanis a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettséget szándékos vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegő magatartás azonnali hatályú felmondást is megalapozhat.

Forrás: munkajog.hu