Mit lehet tenni, ha a nyugdíbiztosítási főosztály nyilvántartásában kevesebb biztosítási idő szerepel, mint a nyugdíjba vonulni szándékozó irataiban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Munkavállalónk 1991-1993 között egyéni vállalkozónál állt munkaviszonyban. Tb-kiskönyvében és munkakönyvében szerepel is rendben ez az időszak. A nyugdíjbiztosítási főosztály mégsem fogadta el ezt az időszakot, mivel náluk mindösszesen 2 hónap szerepel a nyilvántartásban. Csatoltuk a munkakönyvet, a tb-kiskönyvet, valamint a munkáltatói igazolást és a kilépési adatlapot. Az igazoláson is a teljes időszak szerepel, és ezek eredeti igazolások. Ezek becsatolását a határozatban is elismerik. Az elutasítás indoka: az egyéni vállalkozónak havonta kellett volna jelentenie az alkalmazottakat. Sajnos már nincs meg a kisbolt, ahol az alkalmazott dolgozott, és a tulajdonos sem él. Milyen lehetősége van a munkavállalónak, hogy ne vesszen el ez a nem kevés éve?

Főszabály szerint az igényt a társadalombiztosítási szervek nyilvántartási adatai alapján kell elbírálni. Jelen esetben a kérdéses időszakra a nyilvántartás nem tartalmaz adatokat.

A munkavállaló előtt két lehetőség áll a továbbiakban: egyrészt megnevezhet tanúkat és megpróbálhatja az ő nyilatkozatuk révén igazolni a szóban forgó időszakot.

Amennyiben ez nem vezet eredményre és ez alapján sem kerül figyelembe vételre a két év, még mindig adott a bírósági út, amely a kérdésben említett dokumentumok, illetve a tanúnyilatkozatok alapján sikeres lehet. 

További támpont lehet az 1991-93-as szja-bevallás, illetve a személyi jövedelemadóval kapcsolatos munkáltatói adatszolgáltatás, feltéve, hogy ezt a munkaadó teljesítette az adóhatóság felé.

Forrás: Adózóna

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!