Közeledik a december, ami a céges rendezvények egyik legfontosabb időszaka. Kezdve a Mikulás-, folytatva a karácsonyi partival. Van munkáltató, amelyik egy egyszerű koccintással, év végi értékeléssel megoldja az ünneplést, sokan azonban még hisznek abban, hogy ezek az alkalmak összetartó erőt jelentenek. Egy-egy rendezvény megszervezése kreativitást, ötletet és nem kevés időt igényel. Akadnak olyan vállalkozások, amelyek megkérdezik a munkavállalók véleményét a karácsonyi ünnepség szervezése előtt, sokan azonban biztosra mennek, és maradnak a jól bevált, hotelben tartott rendezvénynél – írja a munkajog.hu.

Nem csak a szervezésre szánt idő jelenthet korlátot, hanem bizony a rendelkezésre álló anyagi erőforrás is. Miután a rendezvények, ünnepségek megrendezése legtöbb esetben közteher megfizetésével jár, fontos a kapcsolódó adózási szabályok ismerete. Az alábbiakban ezeket kívánjuk összefoglalni.

Elsőként azt érdemes megvizsgálni, hogy milyen rendezvényt tekinthetünk reprezentációs eseménynek. A személyi jövedelemadóról szóló (továbbiakban: Szja tv.) törvény szerint ugyanis csak a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) tekinthető reprezentációnak. A fogalmi meghatározás mellett a törvény leszögezi, hogy csak az az esemény minősül ténylegesen reprezentációnak, amelyre vonatkozóan a kapcsolódó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, szakmai és szabadidőprogram aránya) valós tartalma alapján a hivatali, üzleti, szakmai cél egyértelműen megállapítható. Ilyen események főként az üzleti tárgyalások, partneri megbeszélések, szakmai konferenciák. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a reprezentációhoz nem elegendő körülmény az, hogy üzleti partnereknek rendezzük. Ha szakmai program nem kapcsolódik hozzá, és az főleg vendéglátásról szól, az nem reprezentációnak minősül, hanem olyan ingyenes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevételnek, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető - jóhiszemű eljárása ellenére - sem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet. Ebbe a körbe tartozik az egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvény, esemény is.

Miután egy céges karácsonyi, mikulás parti nem tekinthető hivatali, szakmai rendezvénynek az főként a vendéglátásról szól, ez utóbbi kategóriába tudjuk sorolni. Nem kell azonban attól tartani, hogy magasabb adóterhet jelent egy ilyen esemény rendezése, hiszen ugyanúgy egyes meghatározott juttatásnak minősül, mint a reprezentáció. Ez azt jelenti, hogy 16% mértékű személyi jövedelemadót és 27% mértékű egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, a juttatás értékének 1,19-szerese után a juttatás hónapját követő 12.-éig. Ez azt jelenti, hogy összesen 51,17% mértékű közteherrel kell számolni. Mind a reprezentáció, mind az egyes meghatározott juttatások a társasági adóban elismert költségek, tehát a társasági adóval összefüggésben sem keletkezik adókötelezettség.

Eltérő rendelkezések vonatkoznak arra az esetre, ha a kifizető egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, vagy alapítvány (ideértve a közalapítványt is). Mentes ugyanis az adó alól az adóévben reprezentáció és a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok juttatása alapján meghatározott jövedelem azon része, amely a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékát nem haladja meg.

Az Szja tv. szerint szintén mentes a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a külpolitikáért felelős miniszter, a gazdaságpolitikáért felelős miniszter, valamint a honvédelemért felelős miniszter által az államközi és az államok feletti szervezetekkel kapcsolatos diplomáciai esemény alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.), adott ajándék.

Reméljük összefoglalásunk hasznosnak bizonyult akár a decemberi céges rendezvényt szervező munkáltatóknak akár egy jótékonysági estet szervező alapítványnak.

Forrás: munkajog.hu