Mint arról már korábban beszámoltunk a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a napokban egy rendhagyó kampánnyal üzent a kormánynak. A témával kapcsolatban a BDDSZ elnöke, Szűcs Viktória volt az ATV Start vendége.

Arra kérték a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra.

Az elkészült képeken szereplők gyakorlatilag meztelenül, leginkább fehérneműben láthatóak, ami jól szemlélteti, hogy "Covid előtt" és "Covid alatt" munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének.

Mint az kiderült, a kampányfelhívásra nagyjából 20 kép érkezett, ezek közül választotta ki a szakszervezet azokat, amelyek a „leginkább vállalhatónak bizonyultak”, ugyanis nagyon komolyan vették a közszemérem és a személyi jogok tiszteletben tartását. Szűcs Viktória a műsorban kiemelte, a szakszervezet neve félrevezető lehet, mivel a kampány nemcsak a bölcsődei dolgozók helyzetére hivatott felhívni a figyelmet. A szervezet minden gyermekvédelmi és szociális ágazat dolgozóját képviselni kívánja.

Mint arra rámutatott: a bölcsődei dolgozóknál ráadásul már 2017-ben sikerült jogszabályban rögzíteni a munkaruha biztosítását, így esetükben nem is áll fent a probléma. A kampánynak éppen az lenne a célja, hogy ugyanezt elérhessék a gyermekvédelem és a szociális ágazat területén is. Az elnök kiemelte: vidéki is fővárosi állami fenntartású intézmények egyaránt érintettek a problémában.

Az elnök leszögezte: nem a védőfelszerelés hiánya jelenti a problémát. Esetükben a munkaruha a mindennapi munkavégzés során viselt ruházatot jelenti, olyan hétköznapinak tűnő ruhadarabokat, mint cipő, nadrág vagy szoknya.
Mint kifejtette, erre azért van külön szükség, mert ezeket a munkákat nem lehet „normál utcai ruhában” végezni, az ugyanis magas fokú szennyezettségnek lenne kitéve, ezért a dolgozóknak minden munkavégzés előtt át kell öltözniük.

Az elnök szerint a „egy váltásruha” biztosítása egy személynek nagyjából 75 ezer forintra jön ki, jelenleg pedig körülbelül – a teljes szociális területtel együtt – 80 ezer emberről lenne szó. Még 2016-ban vetették fel először a problémát – árulta el Szűcs Viktória. Akkor Szociális Ágazat Érdekegyeztető Fórum keretében konkrét javaslattal fordultak a kormány felé, kérve, hogy a bölcsődei dolgozókéhoz hasonlóan legyen meghatározva az adott munkakörnek megfelelő munkaruha és annak kihordási ideje, a kormány pedig biztosítsa ennek fedezetét. Az állam kereste is a forrásokat erre a „költségvetési szempontból nem túl nagy összegre”, a szociális ágazati szaktárca által a kormány elé terjesztett bércsomagnak része is volt ez a tétel, de mint az elnök fogalmazott: „a bérezés sem úgy alakult, ahogy mi szerettük volna, a munkaruháról meg aztán szó sem esett, és ennek most már egy éve”.

Sok helyen mindezek mellett ráadásul nem biztosítják sem az útiköltség támogatást, sem a cafetériát – tette hozzá az elnök. Szűcs Viktória elmondása szerint a kormány egy híradós nyilatkozatban úgy reagálta le a kérdést: „110 milliárd van a területre, oldják meg a munkáltatók”, az elnök azonban rámutatott: kiszámoltak, és ebből az összegből ez nem megoldható, mert az összeg elmegy a bérezésre és a működésre.

Forrás: atv.hu​

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!