Mennyi munkabért kell fizetni, kell-e szerződést kötni és korlátozva van-e, hogy főt lehet felvenni? Ezekre a kérdésekre is választ adott a HVG.

Az alkalmi munkaviszonyban egy naptári napon foglalkoztatottak létszáma nem lehet bármennyi, erre szigorú szabályok vannak: ha nincs munkavállalója, akkor az 1 főt alkalmazhat így, ha 1-től 5 főig terjed a munkavállalók száma, akkor kettőt, ha 6-tól 20 főig terjedő munkavállalói szám mellett 4 főt, ha pedig 20-nál több munkavállalót foglalkoztat a munkavállalói létszám 20 százaléka lehet alkalmi munkás.

Az alkalmi munkavállalás határozott időre köthető. Azaz az alkalmi munka összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, vagy egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, esetleg egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig tartó, határozott időre szóló munkaviszony lehet.

Alkalmi munkavállalás esetén a minimálisan kifizetendő órabér a minimálbér 85 százaléka, azaz nettó 513 Ft/óra, vagy a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum 87 százaléka, azaz nettó 611 Ft/óra. Alkalmi foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 1000 forint.

Az alkalmi munkavállalásra irányuló szerződést nem kell írásba foglalni, de a feleknek lehetősége van egy egyszerűsített munkaszerződés kötésére. Az egyszerűsített munkaszerződés használatakor nem kell munka- és pihenőidő-nyilvántartást vezetni, illetve a kifizetett munkabér elszámolásáról nem kell írásbeli tájékoztatást adni.

Forrás: HVG