Leggyakrabban a próbaidőt követően indul a jogosultsági idő, amennyiben nincs a juttatási rendszerben önkéntes pénztári elem. Ha ilyen van, ott a törvényi szabályozás bonyolítja a helyzetet, írja Fata László cafeteria szakértő a Cafeteria Trend Magazinban. Amennyiben nincs pénztári elem a juttatási rendszerben, akkor elég nagy a munkáltatói szabadság, de leggyakrabban a próbaidőt követően indul a jogosultsági idő is.



   Ha adunk a cégben önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulást, akkor figyelembe kell venni a pénztári törvényt.

   Eszerint minden munkavállaló, aki legalább 6 hónapja dolgozik a cégnél jogosult a pénztári hozzájárulásra, hacsak írásban nem kéri ennek szüneteltetését.

   Így a pénztári juttatásokra való jogosultság indítást munkáltatói oldalról nem húzhatjuk ki 6 hónapon túlra, hiszen akkor vagy adnunk kell, vagy a dolgozónak nyilatkoznia kell, hogy nem kéri.

   A cafeteria szabályzatnak azt is tartalmaznia kell, hogy a próbaidőre visszamenőleg is arányosan igénybe vehető-e a juttatás, vagy csak a próbaidő vége után indul a jogosultság.