A vallási közösségeknek, a Nemzeti Tehetségprogramnak, a civil szervezeteknek felajánlható 1 plusz 1 százalékos nyilatkozat határideje is lejár – írja a Népszava.

 Május 20-án, szerda éjfélig még bárki kiegészítheti, illetve elfogadhatja személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság honlapján olvasható közlemény szerint, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, annak éjfél után automatikusan bevallássá válik a tervezete. A NAV azonban kiemelte: az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”. Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha az érintett nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a hivatal tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

– A bevallási tervezetek átnézése, elfogadása, módosítása és kiegészítése legegyszerűbben ügyfélkapu azonosítással tehető meg a NAV honlapján elérhető webes felületen. A vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak és a civil szervezeteknek felajánlható 1 plusz 1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat éjfélig elektronikusan, vagy postai úton is benyújtható – hangsúlyozta a közlemény. A NAV központi ügyfélszolgálatai május 20-án 8 óra 30 perctől 16 óráig tartanak nyitva. A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon ma 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető az szja-bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!