Teljes hónapra vagy napokra, tört hónapra is kapható bértámogatás? Számít-e a csökkentett munkaidő bejelentésének időpontja? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk egy alkalmazottjára május 2-án adta be a bértámogatási kérelmet, 8 óráról 2 órára szeretnénk a dolgozót visszavenni. Május 2-ével nem jelentette be a NAV felé a 1041-en a csökkentett munkaidőt, mert azt hittük, hogy a határozat napjával kell majd bejelenteni. Valamint most olvasgatva a kérdés-válaszokat, egyértelművé vált, hogy csak teljes hónapokra lehet igénybe venni a bértámogatást. Kérem erősítsenek meg benne, hogy: 1. így csak júniustól kaphatjuk meg a támogatást a feltételek fennállása esetén! Valahol azt olvastuk, hogy törthónapra is jár a támogatás. 2. Minél hamarabb be kell jelenteni a 1041-en 2 órás foglalkoztatásra a dolgozót? 3. Ha így járunk el, az jár-e majd valami hatással a bértámogatás elbírálásra (2 órás lesz május 15-étől)?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán olvasható az alábbi tájékoztatás:

„Lehetséges-a támogatás kezdő napját nem a hónap első napjával is meghatározni? Azaz kérhető a támogatás hóközi dátummal?

 Igen, lehetőség van tört hónapra is igényelni a támogatást. Ha a támogatás kezdő dátumaként hó közbeni dátum kerül megjelölésre, abban az esetben a támogatási időszak vége is hó közbeni dátumra fog esni.  Tört hónapra történő igénybevétel esetén a támogatás a kezdő és záró tört hónapban arányosítva kerül kifizetésre.

A kérelembe ebben az esetben is teljes hónapra vonatkozó kérelem benyújtásakor hatályos nettó alapbért és támogatási összeget kell beírni.” Forrás: https://nfsz.munka.hu/cikk/702/

Azaz a munkavállalói támogatást már májusra (tört hónapra) is megkaphatják.

Javaslom minél hamarabb bejelenteni a csökkentett munkaidőt a T1041-es nyomtatványon, tekintettel arra, hogy a változást 15 napon belül kell bejelenteni.

Forrás: adozona.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!