Egyre nagyobb számban regisztrálják magukat a munka nélkül maradottak, hogy álláskeresési járadékban részesüljenek. Az Adózóna összegyűjtötte, milyen feltételek szükségesek az álláskeresési járadékhoz, illetve a jelenlegi körülmények között hogyan zajlik a regisztráció – írja a HVG.

Az álláskeresési járadék azt illeti meg, aki az álláskeresővé válást megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani neki.

Jelenleg sok munkavállalót fizetés nélküli szabadságra küldenek, de ez alatt a munkaviszony fennáll, tehát ezek az emberek nem számítanak álláskeresési járadékra jogosultnak.

Nem jár a járadék akkor sem, ha csecsemőgondozási, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban részesül az igénylő – írta az Adózóna.

A járadék minimum 36, maximum 90 napig folyósítható, a folyósítás kezdő napja pedig az, amikor az álláskereső jelentkezik a járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

Az igény beadását elektronikus regisztrációval az Eugyintezes.munka.hu oldalon lehet elindítani. Az igénylőt az illetékes hivatal néhány napon belül e-mailben értesíti a teendőkről – ez hivatalonként eltérő lehet, így fontos, hogy az e-mailben leírt instrukciókat kell követni. A legtöbb esetben postai úton vagy ügyfélkapuval a szükséges dokumentumok benyújthatók, kivételesen személyes megjelenés nélkül.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!