A pénzzavarban lévő munkáltatók most is csak közös megegyezéssel válhatnak meg várandós, vagy szülési, illetve a gyermekgondozás miatt szabadságon lévő munkavállalóiktól. Ennek aláírására pedig nem kötelezhető az alkalmazott, figyelmeztet az Adózóna.

 Bármennyire is igyekszik a munkáltató, hogy meggyőzze a munkavállalót, várandós kismama, valamint szülési szabadságon, illetve gyermek gondozása céljából fizetési szabadságon lévő munkavállaló munkaviszonya felmondással még a jelenlegi kritikus időszakban sem szüntethető meg 

– írja az Adózóna.

A vonatkozó jogszabályt idézve – a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 65. § (3) bekezdése – arra hívják fel a figyelmet: abban nincs sehol, hogy olyan gazdasági helyzetben, amikor a munkáltató nem tudja fizetni a felmerülő költségeket, joga lenne elküldeni várandós vagy szülési, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalóját. Ez igaz a lombikprogramban részt vevőkre is. Tehát, amennyiben a fenti helyzet valamelyikében lévő munkavállaló elé tesznek egy felmondást a koronavírus idején, jelezve, hogy nem tudják tovább fizetni a terheket, az jogszerűtlen lesz.

Ennél azonban valószínűbb, hogy a munkáltatók közös megegyezéssel próbálkoznak, ha ugyanis azt aláírta a munkavállaló, akkor belement a közös akarattal történő munkaviszony-megszüntetésbe, ami így nem lesz jogellenes.

A közös megegyezés aláírására azonban az alkalmazott nem kötelezhető. Ha nem írja alá, akkor a felmondás maradhat a munkáltató kezében, ami viszont például a várandósok esetében – a fentebb megjelölt jogszabály miatt – jogellenes.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!